Sănătate

„Folosește-ți inima pentru acțiune”

„Folosește-ți inima pentru acțiune”  a fost genericul din anul curent al Zilei mondiale a inimii, sărbătorite la 29 septembrie.

Către această zi în r. Criuleni și Dubăsari au fost aprobate Planurile raionale de acțiuni (pentru anii 2024-2027) privind implementarea Programului național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare pentru anii 2023-2027.

După cum informa Liliana Petică, sefa IMSP CS Dubăsari, dinamica mortalității populației din r. Dubăsari prin bolile cardiovasculare în ultimii 8 ani are un caracter ondulator cu о creștere evidentă în anul 2018-635,6 comparativ cu a.2013 -610,2 la 100 mii populate și sunt depășite datele pe țara.  În a.2020  cazurile de mortalitate fața de a.2019 crescuse cu 12,57%.

În 2023, la nivel de țară  incidența prin bolile cardiovasculare a constituit 206,5 cazuri la 10 mii de locuitori, fiind în creștere comparativ cu un an mai devreme., conform  Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Atacurile de cord și accidentul vascular cerebral sunt motivul a 85% din decesele cauzate de bolile cardiovasculare, iar a treia parte dintre acestea se întâmplă prematur, până la vârsta de 70 de ani.

sursa foto.bns

Cardiologii  consideră că  bolilor cardiovasculare sunt declanșate de  un șir de factori de risc comportamentali, precum consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, abuzul de alcool, inactivitatea fizică.

Își lasă amprenta asupra inimii și  hipertensiunea, nivelul crescut al colesterolului seric, glicemia crescută, obezitatea, precum și vârsta, sexul și predispoziția genetică. Bărbații sunt mai vulnerabili la afecțiunile cardiovasculare.

Peste 75% dintre decesele cauzate de bolile cardiovasculare se întâmplă în țările cu venituri mici și medii, din care face parte și Moldova.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button