Politic

Ombudsmanul atrage atenția: Libertatea de exprimare este un drept fundamental care implică responsabilitate.

Comisia Electorală Centrală (CEC) în cadrul ședinței din, 25 septembrie 2024, a stabilit ordinea de înscriere a concurenților electorali pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova din 20 octombrie 2024. 11 concurenți sunt deja  în drept să-și desfășoare campania electorală .
În acest context Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a făcut apel la toți actorii implicați să evite utilizarea discursurilor care incită la ură și la discriminare, în special prin exploatarea vulnerabilităților grupurilor marginalizate. Utilizarea acestor discursuri ca instrument politic nu face decât să adâncească diviziunile sociale și să pericliteze valorile democratice.
Ombudsmanul consideră că politicienii ca reprezentanții poporului trebuie să unească, nu să dezbine societatea și să nu utilizeze instrumentele de instigare la ură ca dividente politice. Persoanele exponente ale unui interes public ce au aspirații democratice europene trebuie să prezinte un model de atitudine respectuoasă față de demnitatea umană, drepturile și libertățile omului, indiferent de rasă, culoare, origine etnică, națională sau socială, cetățenie, sex, gen, limbă, religie sau credințe religioase, opinii politice, dizabilitate, orientare sexuală, identitate de gen, stare de sănătate, vârstă și stare civilă.Ombudsmanul atrage atenția asupra faptului că, deși libertatea de exprimare este un drept fundamental, aceasta implică responsabilitate. Discursul de ură și incitarea la discriminare nu sunt protejate de acest drept, conform standardelor internaționale, inclusiv deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului, precum în cauza Erbakan c. Turciei, unde s-a subliniat că politicienii au datoria de a combate intoleranța prin discursurile lor publice, evitând declarațiile care pot favoriza dezbinarea și excluderea.

Avocatul Poporului reiterează importanța unui comportament transparent, imparțial și profesional din partea tuturor instituțiilor și persoanelor implicate în organizarea alegerilor. Credibilitatea procesului electoral depinde de respectarea drepturilor fundamentale și de promovarea unui dialog democratic și deschis.

De asemenea, Avocatul Poporului face un apel la mass-media să promoveze corectitudinea, imparțialitatea și pluralismul de opinie. Jurnaliștii sunt îndemnați să aibă o conduită etică și să se abțină de la distribuirea mesajelor care instigă la ură sau discriminare, contribuind astfel la un climat electoral sănătos.

Instituția Avocatului Poporului va monitoriza cu atenție desfășurarea campaniei electorale, asigurând respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului pe tot parcursul procesului electoral. Totodată, îndemnăm instituțiile responsabile de organizare, monitorizare, constatare și control ca, atunci când sunt identificate cazuri de instigarea la ură sau discriminare în perioadă electorală să întreprindă toate măsurile pentru a contracara și sancționa astfel de cazuri.

 


Alte noutăți

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button