Alegeri prezidentiale

6 secții de votare pentru transnistreni în r. Dubăsari. Corjova nu-i în listă

 

Comisia Electorală Centrală (CEC) a publicat lista posibilelor locații ale secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului ce urmează a fi organizate la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024.

Codul electoral prevede că la constituirea acestor secții, CEC ia în considerare datele din Registrul de stat al alegătorilor raportate la dinamica participării alegătorilor în ultimele trei scrutine și informațiile sau propunerile entităților responsabile de realizarea politicii de reintegrare și securitate.

Pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, precum și pentru cei domiciliați în municipiul Bender și în comuna Chițcani, satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, care nu sunt controlate de autoritățile de la Chișinău, vor fi deschise 30 de secții de votare. Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis organizarea acestora pentru referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024.

Vor fi cu 14 secții de votare mai puține decât la alegerile parlamentare din iulie 2021. CEC precizează că la stabilirea numărului acestora, se iau în considerare datele din Registrul de stat al alegătorilor raportate la dinamica participării alegătorilor din localitățile din stânga Nistrului la ultimele 3 scrutine și, complementar, informațiile sau propunerile entităților responsabile de realizarea politicii de reintegrare și securitate.

Biroul politici de reintegrare, cu referire la lista posibilelor locații ale secțiilor de votare, anunțată pe 4 septembrie, prin demersul înregistrat sub nr. CEC-7/15965 din 6 septembrie 2024, a  atenționat că localitatea Corjova din raionul Dubăsari, situată în Zona de Securitate, pe parcursul anilor a fost de mai multe ori ținta unor acțiuni extrem de provocatoare din partea structurilor de forță neconstituționale subordonate Tiraspolului și la scrutinele precedente era evitată amplasarea secțiilor de votare în localitatea dată din considerente obiective. Or, în caz de potențiale incidente, asigurarea corespunzătoare a securității și a ordinii publice de către autoritățile împuternicite prin lege ar putea fi problematică.  Prin urmare, în vederea luării unei decizii finale privind secțiile de votare din localitatea Corjova din raionul Dubăsari, a fost  recomandată  solicitarea opiniei instituțiilor care gestionează domeniile de securitate și de ordine publică.

Inspectoratul General al Poliției, prin demersul înregistrat sub nr. CEC-7/16056 din 10 septembrie 2024, a informat Comisia Electorală Centrală despre imposibilitatea asigurării securității și ordinii publice în eventualitatea organizării secției de votare în localitatea Corjova, raionul Dubăsari. 

La 13 septembrie 2024,prin demersul înregistrat sub nr. CEC-7/16178 și Serviciul de Informații și Securitate a informat Comisia Electorală Centrală  că deschiderea celor două secții de votare la Corjova, r. Dubăsari  ar genera riscuri de provocări și destabilizări din partea structurilor ilegale din regiunea transnistreană, văzând practica anterioară și atitudinea așa-numitei administrații de la Tiraspol, în privința secțiilor menționate.

Astfel că la Corjova nu va fi deschisă secție de votare

Conform datelor din din Registrul de stat al alegătorilor numărul de alegători  din localitățile din stânga Nistrului constituie 284027 persoane.

Anexă

la hotărârea Comisiei Electorale Centrale

nr. 2867 din 14 septembrie 2024

 

LISTA

secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului

pentru referendumul republican constituțional

și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024

 

Nr. d/o

Raionul/municipiul

Denumirea localității

Numărul secțiilor de votare

1.

municipiul Chișinău municipiul Chișinău

1

orașul Vadul lui Vodă

1

2.

raionul Anenii Noi orașul Anenii Noi

1

comuna Calfa

1

satul Gura Bîcului

2

satul Hîrbovăț

1

satul Varnița

3

3.

raionul Căușeni orașul Căușeni

1

satul Chircăiești

1

satul Copanca

1

comuna Fîrlădeni

1

satul Hagimus

2

4.

raionul Criuleni orașul Criuleni

1

5.

raionul Dubăsari comuna Cocieri

2

comuna Coșnița

1

satul Doroţcaia

1

comuna Molovata Nouă

1

satul Ustia

1

6.

raionul Florești satul Sănătăuca

3

7.

raionul Rezina orașul Rezina

3

8.

raionul Ștefan Vodă comuna Răscăieți

1

Total

30

 

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button