EconomicEst-Curier

Republica Moldova produce de patru ori mai mult vin, decât consumă, fiind pe locul doi în lume la acest indicator

Compania iData, specializată în cercetări sociologice, statistice și analize de date, a ajuns la concluzia, în urma unor studii, că Republica Moldova se situează pe locul al doilea la nivel global în ceea ce privește auto-suficiența vinicolă, cu un procent de 443% din producție față de consum, conform datelor colectate între anii 2018 și 2022. Aceasta înseamnă că în Republica Moldova se produce de 4.4 ori mai mult vin decât se consumă.

Acest raport este mai mare doar în Chile (6.3 ori) și e mai mare decât în Spania (3.7 ori). Date sunt calculate ca o medie pentru o perioadă de cinci ani 2018-2022 și sunt prezentate de către AAWE – Asociația Americană a Economiștilor specializați în Vinuri, în baza informațiilor privind comerțul mondial.

iData mai relevă, că la nivel mondial, în perioada 2018-2022 s-a produs cu 13% mai multe vinuri decât s-au consumat, ceea ce poate denota o creștere continuă a pieței vinurilor, o supraproducție fiind cauzată de creșterea numărului de consumatori, investiții în vinuri de colecție și cucerirea de noi piețe pentru vinuri.

La polul opus – în Marea Britanie se produce doar 1% din necesarul de consum de vinuri, ceea ce înseamnă că 99% din vinurile consumate sunt de import. Rusia își satisface 46% din consumul de vinuri prin producția proprie, iar Elveția – doar o treime. În România există un echilibru relativ între consum și producție, existând un exces de 14% de producție, comparativ cu consumul.

Conform raportului Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, principalele piețe de export pentru vinurile moldovenești sunt România, Polonia, Republica Cehă, SUA și China. În 2023, exporturile de vin ale Moldovei au atins 123 milioane de litri, în valoare de 192 milioane USD, marcând o creștere de 18% în volum și 24% în valoare față de anul precedent.

Infografic iData: 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button