EcologicEconomic

Un tânăr de 23 ani este pe locul II în clasamentul ”Inventorul European 2024”

 Frunzele  căzute i-au schimbat destinul unui tânăr din Sokirnița, reg. Transcarpatia. În timpul unor expediții în Carpați, inspirat de profesorul său de chimie din școală,Valentin Frecika, care nu  avea nici 18  ani împliniți, a inventat o tehnologie menită să contribuie la reducerea defrișărilor prin producerea hârtiei din frunze uscate. Astfel, la Jitomir a apărut prima linie de producere a hârtiei din frunze. 

 În 2022 printre cei 75 finaliști  din 1000 de companii din întreaga lume care au concurat pentru  susținerea din partea Comisiei Europene, a fost și invenția tânărului ucrainean. Comisia Europeană a alocat peste 10 milioane de euro pentru crearea unui complex model pentru reciclarea frunzelor în UE și pentru extinderea proiectului, inclusiv componenta de grant de 2,5 mln euro. 

În 2024  potrivit Forbes, citată de publicația ucraineană dev.ua, Valentin Frecika a obținut locul II la concursul European Inventor Award 2024 și a primit un premiu de 10.000 de euro.

“Suntem recunoscători comunității științifico-tehnice pentru sprijinul și încrederea în inovațiile noastre! Astfel de evenimente și nominalizări sunt extrem de importante pentru tinerii inventatori. Ele oferă încurajare și motivație, necesare pentru dezvoltarea și implementarea ulterioară a proiectelor revoluționare. Acest premiu este o motivație puternică pentru toată echipa Releaf Paper”, a declarat Frecika.

Hârtia produsă din frunze uscate este exportată sub formă de ambalaje, pungi, caiete. Cumpărătorii produselor L’Oréal și Chanel, Weleda, Samsung nici nu bănuiesc că pungile și cutiile pe care le primesc sunt visul împlinit a unui tânăr ucrainean stabilit deja la Paris.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button