DubăsariEst-Curier

APE: locuitorii din zona de securitate ar prefera neutralitatea

Locuitorii din raionul Dubăsari sunt sceptici privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, din motiv că le este frică de declanșarea unui nou conflict armat pe Nistru.

Concluziea survine în urma unui  workshop organizat de Asociația pentru Politica Externă (APE), pe 25 ianuarie, în satul Coșnița din raionul Dubăsari. Evenimentul a fost susținut de trei experți în politică externă: directoarea executivă a APE, Natalia Stercul, directorul executiv al Centrului de Informare și Documentare (CID) NATO, Ion Tăbârță, și expertul din cadrul ASIST Analytics Mark Mazureanu.

La seminar au participat reprezentanți ai consiliului raional Dubăsari, profesori din stânga Nistrului, dar și alți reprezentanți ai societății civile din zona de securitate. În timp ce unii oameni au declarat că UE este un coridor de lumină pentru Republica Moldova, alții consideră că aderarea ar putea afecta relațiile țării noastre cu Rusia și ne-ar putea arunca în pragul unui război, similar cu cel din Ucraina.

Potrivit unui comunicat de presă, difuzat de către APE, locuitorii din zona de securitate spun că își amintesc conflictul armat din 1992 și trăiesc zilnic cu teamă că acesta s-ar putea repeta, așa că preferă neutralitatea. În replică, directorul executiv al CID NATO a menționat că aderarea la UE este o garanție de securitate.

Foto: ape.md. Participanții la workshopul de la Coșnița.

„Integrarea europeană a Republicii Moldova, pe lângă faptul că va duce la dezvoltarea economică și a infrastructurii autorităților publice locale, va crește gradul de siguranță a cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului, pentru că întreaga regiune va avea de câștigat. Având o stabilitate socio-economică, cetățenii de acolo vor simți avantajele integrării europene a Republicii Moldova și, totodată, va fi un început de reintegrare a raioanelor din stânga Nistrului în componența administrativă a Moldovei”, a afirmat Ion Tăbârță. 

„UE ne oferă o perspectivă mai optimistă decât prietenia cu Rusia. Nimeni nu ne datorează nimic. Suntem o țară independentă. UE este partenerul nostru strategic și trebuie să ne îndeplinim angajamentele. Nu trebuie să așteptăm constant ajutor, ci să depunem eforturi pentru a îmbunătăți situația din țară”, a subliniat șefa APE, Natalia Stercul.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre beneficiile integrării în UE, dar și despre referendumul privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, care ar putea avea loc în această toamnă, odată cu alegerile prezidențiale. În context, cei prezenți la eveniment au declarat că organizarea referendumului ar fi prematură. Asta deoarece populația din Moldova nu ar fi încă suficient de informată atât cu privire la schimbările pe care le-ar putea aduce aderarea la UE, cât și la ce semnifică, de fapt, referendumul. 

„Este puțin timp ca populația să aibă spațiu să discute, să înțeleagă argumentele, să vadă beneficiile, ca să obțină un consens conștientizat și asumat, pe care să-l expună în votul de la referendum. Referendumul este absolut necesar, dar puterea politică trebuie să ia în calcul mai multe acțiuni pentru a informa populația, pentru a livra argumente ca aceasta să ia o decizie conștient asumată. Întrucât procesul de aderare e unul continuu, iar fiecare politică are nevoie de timp pentru a aduce beneficii, perioada scurtă până la referendum nu ne dă spațiu de timp ca oamenii să înceapă să vadă beneficii din politicile condiționate de procesul de aderare”, a declarat expertul politic Mark Mazureanu.

Foto: ape.md. Participanții la workshopul de la Coșnița.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button