Est-CurierSocial

Svetlana Șveț: „La producerea pâinii negre se respectă fișele tehnologice”

Interviu cu Svetlana Șveț, șefă adjunctă a Direcției Siguranța Produselor Alimentare de origine nonanimală, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor

– Stimată doamnă Svetlana Șveț, inspectorii ANSA au misiunea de a verifica calitatea produselor alimentare din comerț. Unul dintre acestea este pâinea. Când au fost efectuate ultimele controale ANSA privind calitatea pâinii? S-au depistat neconformități?

Svetlana Șveț

– Anual, ANSA elaborează și aprobă planul național de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței și calității produselor alimentare, atât a celor de import, cât și a produselor autohtone. Anul acesta au fost planificate zece probe pentru pâine, biscuiți și produse de panificație la indicatori de micotoxine cum ar fi deoxynevalenol și zearalenonă. Inclusiv zece probe pentru pâine și franzele la indicatori fizico-chimici în ceea ce privește fracția masică de umiditate, aciditate și conținutul de zahăr. În urma investigațiilor, care au fost efectuate în laboratorul Instituția Publică Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV), neconformități la probele luate nu au fost depistate.

– Au fost luate probe la pâine de la cei mai mari producători de produse de panificație sau s-au luat la întâmplare?

– Probele se preiau aleatoriu. Pot fi și de la producători mari, și de la producători mici. Toți producătorii trebuie să fie verificați la calitatea produselor expuse pe rafturile magazinelor. – Vorbiți-ne despre controalele inspectorilor ANSA privind calitatea produselor alimentare, în cazul dat a pâinii, despre periodicitatea lor. Se fac controale inopinate la producătorii mari și la cei mici?

– Conform legii 131 privind controalele de stat, la sfârșitul anului se elaborează planul pentru anul viitor. Reieșind din evaluarea riscului, unitățile de producere mari, chiar și cele mici, pot fi evaluate o dată, de două, de trei sau chiar de patru ori. Orice control, chiar și cel planificat, se efectuează inopinat la întreprinzător. Agentul economic nu este anunțat preventiv cu cinci zile înainte cum fac alte instituții. În afară de controalele planificate, inspectorii ANSA fac și controale inopinate. Controalele inopinate pot fi făcute după recepționarea sesizărilor sau petițiilor recepționate de la persoanele fizice sau juridice. Se poate efectua și un control repetat, în urma controlului planificat la care au fost făcute recomandări de lichidare a neconformităților depistate după control.

– De la începutul acestui an ați avut vreo plângere de la consumatori care se referea la calitatea produselor de panificație? Dacă da, exemplificați. Ce s-a întreprins?

– Pe parcursul anului curent, la ANSA au fost depuse cinci petiții ce țin de calitatea produselor de panificație. Cu părere de rău, unele n-a fost posibil de a fi examinate, deoarece nu corespundeau cerințelor stipulate pentru depunerea unor petiții în Codul administrativ. În așa cazuri au fost trimise scrisori informaționale pentru corectarea informației de către petiționar, dar nu au fost primite informații suplimentare. De aceea unele petiții nu au putut fi examinate. Petițiile care au fost examinate, ce țin de calitatea pâinii, în urma verificărilor făcute la unitatea de comerț și la unitatea de producere, nu au demonstrat neconformitățile stipulate în petiție.

– Spuneați că petiția nu conținea informația necesară pentru a fi examinată. Ce ar trebuie să conțină o petiție din partea unui consumator? Enumerați punctele importante pe care trebuie să le cunoască consumatorul atunci când depistează un produs neconform pentru a se adresa la ANSA.

– Petițiile pot fi depuse online sau, fizic, prin Poșta Moldovei. Dacă petiția este online, deponentul trebuie să dețină semnătura electronică. În conținutul petiției trebuie să fie scris numele, prenumele și adresa petiționarului. În continuare, trebuie să fie succint descrisă, sau detaliat, neconformitatea care a fost depistată. Petiția respectivă trebuie să conțină și indicarea agentului economic de unde a fost procurat produsul, plus să fie anexate dovezi de confirmare – bonul de plată și/sau fotografii.

– Anterior, vorbeați despre cinci petiții trimise de către consumatori la produsele de panificație. Ce neconformități au depistat consumatorii și ce au descris în petiții?

– Consumatorii indică aciditatea pâinii sau că au nimerit în ea bucăți de corpuri străine – coji de nuci sau plastic. Pâinea era din semințe. În cazul dat, agentul economic trebuie să indice pe ambalaj că prelucrarea a fost mecanică și pot ajunge în produs bucăți de coji de nuci sau de floarea-soarelui.

– Pâinea este un produs alimentar cu termen de valabilitate redus. Pâinea deseori mucegăiește. Trebuie păstrată în anumite condiții, în funcție de ambalajul pe care-l are. S-a depistat de către inspectori vreun lot de pâine alterată expusă în vânzare?

– De către inspectori nu au fost depistate așa cazuri. Dar în cazul în care sunt depistate în unități de comerț sau de producere asemenea cazuri, este impusă înlăturarea acestor neconformități, iar produsele se retrag din rețeaua de comerț. Se prescriu recomandări pentru modificarea etichetei produsului. La fel, se aplică amenzi față de producător sau față de comerciant, conform Codului contravențional.

– Ce ingrediente trebuie să conțină pâinea calitativă? Ce nu trebuie să conțină, să nu depășească anumite norme?

– Noi nu putem compara tipurile de pâine pentru calitatea lor, deoarece fiecare tip de pâine are propria tehnologie de producere. Orice tip de pâine are elaborată fișa tehnologică, adică rețeta. Desigur că rețeta trebuie să fie respectată cu strictețe. Și calitatea produselor care se folosesc la producere, și perioada de dospire, și perioada de coacere, la fel și condițiile de păstrare a pâinii.

– În ce laborator se verifică calitatea pâinii din Republica Moldova?

– În multe cazuri la unitățile de producere care dețin laboratoarele proprii. Se verifică loturile de pâine dacă corespund cerințelor stipulate în fișele tehnologice ale produselor. Dar, periodic, producătorii trebuie să facă investigații de laborator privind calitatea pâinii la orice alt laborator, acreditat pentru investigațiile respective, cu care au încheiat un contract.

– Multă lume preferă pâinea neagră. Folosesc oare producătorii ingrediente sănătoase pentru a-i da culoare pâinii? Nu cumva utilizează coloranți sau uleiuri nocive pe care nu ar trebui să le conțină acest produs? Ce au arătat rezultatele de laborator?

– Am efectuat numeroase controale planificate și inopinate la producători. Se verifică fișele tehnologice și produsele depozitate. Substanțe dăunătoare sau care nu ar trebui utilizate în consum, la producerea pâinii negre, nu au fost depistate. Se respectă fișele tehnologice.

– Pâinea neagră sau albă, sau orice alt tip de pâine sau produs de panificație care se vând în magazinele din R. Moldova sunt calitative, bune de consumat fără nicio frică?

– Da, putem să afirmăm cu certitudine că pâinea care se vinde ne oferă toată siguranța și este calitativă.
 

Victoria Popa, Gazeta de Chișinău

 

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii, și implementat de Agenția de
Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partener al proiectului în municipiul Chișinău este Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău” care implementează proiectul „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button