După întâlnirea cu prim ministrul Recean, în cadrul căreia a atenționat despre importanța urgentării construcției cazangeriei la IMSP Criuleni și vorbea și despre două proiecte schițate pentru dezvoltarea instituției, directoarea spitalului din Criuleni, Aurica Roman, a demisionat din funcție.
Solicitată de ”E.C” să explice această plecare subită din funcție, Aurica Roman a zis: ”Prefer să nu comentez. A fost o decizie personală. Am obosit să fiu în postura lui Don Quijote și să lupt cu morile de vânt. Deocamdată, am nevoie să mă odihnesc, să petrec timpul cu familia. Oricum, nu mă voi înstrăina de raionul Criuleni, pentru că în acești trei ani m-am atașat de criuleneni. Prefer să-i ajut fără a depinde de cineva”.
Cât privește continuarea carierei profesionale, Roman a spus: ”Fără lucru nu rămân. Am mai multe oferte, că în Moldova manageri buni nu găsești ușor”.
Elena Mudrîi, șefa serviciului de informare și comunicare cu mass-media a Ministerului Sănătății, a confirmat pentru „Est-Curier” că acum spitalul este condus de Marina Demian, vicedirectoare, și că odată cu schimbarea fondatorului, Ministerul a avut dreptul să schimbe și conducerea.
Fondator al spitalului, din 13 ianuarie 2023, este Ministerul Sănătății, atribuții preluate de la Consiliul Raional Criuleni.
Aurica Roman a lăsat, însă, fără răspuns întrebarea dacă va renunța sau ba la acțiunea pe care a înaintat-o în instanță contra lui Pavel Spînu, până nu demult – președinte al raionului Criuleni, și spitalul pe care l-a condus, de la care pretinde, în mod solidar, suma de 350 de mii de lei prejudiciu moral pentru că ar fi fost demisă ilegal din funcție în vara anului 2022.
Conform încheierii instanței din Criuleni, pronunțată la 30 noiembrie 2022, Aurica Roman solicită anularea unor dispoziții ale președintelui raionului prin care a fost demisă din funcție la 17 iunie 2022, restabilirea în funcție, acordarea concediului anual cu plată, incasarea salariului pe care nu l/a primit pe motivul suspendării, dar și încasarea de la pîrîţi în mod solidar, în beneficiul ei a sumei de 350000 lei, cu titlu de reparare a prejudiciului moral; încasarea de la IMSP „Spitalul raional Criuleni” în beneficiul ei a premiului unic din contul economiei fondului de salarizare alocat pentru anul 2022, în mărime de 50% din salariul mediu lunar, cu prilejul zilei profesionale, premiu care a fost ratat de Aurica Roman din cauza concedierii pe care o pretinde ilegală.
Instanța a dispus respingerea motivată a pretențiilor, după care dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Chișinău, dar va continua iarăși la Criuleni, cu următoarea ședință stabilită pentru 18 mai 2023.
Aurica Roman a fost demisă de către Pavel Spînu din motiv că ar fi lipsit de la serviciu câteva zile fără a pune la curent fondatorul. Ulterior, ea a prezentat un buletin de boală pentru zilele respective și a negat zvonurile potrivit cărora s-ar fi aflat în acele zile la odihnă peste hotare, dar nu ar fi fost bolnavă. O comisie de anchetă a celor întâmplate în iunie 2022, constituită de către Consiliul raional Criuleni, nu a putut stabili dacă Aurica Roman a părăsit țara în zilele de după 17 iunie 2023, deoarece Departamentul Poliției de Frontieră a respins solicitarea comisiei de a i se oferi asemenea informații, din motivul că ar fi vorba de date cu caracter personal.