Ecologic

În două zile nivelul apei în r. Nistru a crescut de trei ori

În legătură cu mărirea debitului mediu zilnic de apă deversat din Lacul de Acumulare Dnestrovsk (r. Nistru), Centrul hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat prognoza, în intervalul 24-27 noiembrie, creșterea nivelului apei r. Nistru pe sectorul or. Soroca – or. Dubăsari cu 2,7-4,3 m, față de nivelul din 24 noiembrie (ora 08:00). Este posibilă ieșirea apei în luncă și inundarea terenurilor agricole.

La 26 noiembrie, ora 12 nivelul apei în râul Nistru în preajma Stației de salvatori din Criuleni era de 5 metri.  La 25 noiembrie, la ora 12 era de 2m 80cm, iar către ora 24 nivelul apei a ajuns la 4m 40 cm.

Oleg Tihonov, responsabil de măsurări în ziua de 26 noiembrie, spune că nivelul apei crește, dar nu a ajuns nivelul critic. Măsurărire se fac la fiecare patru ore. Cei care cred că în asemenea condiții se pot pricopsi cu pește Oleg Tihonov le spune că: ”apa e rece și murdară, peștele se ascunde și nu e cazul să riște”

 

plaja de la Criuleni

Primăria Doroțcaia recomandă cetățenii care dispun de bunuri imobile amplasate în apropierea râului Nistru, terenuri și agenții economici care au pompat apă din râul Nistru să întreprindă măsuri de protecție a acestora prin blocarea țevilor de pompare întru evitarea unei eventuale inundații și să nu se deplaseze pe timp instabil.

Primarul de Doroțcaia, Valeriu Berzan, a avertizat sătenii să nu deterioreze digul de protecție, să nu scoată capacele de la țevile de pompare a apei din regiunea stației de pompare de pe malul râului Nistru, căci pentru încălcarea acestor prevederi vor fi sancționate în conformitate cu prevederile legale.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button