”Moșii de toamnă” în comuna Boșcana au fost omagiați nu doar prin rugăciune și un pahar de vin. La inițiativa APL a fost organizată o clacă pentru a face ordine în cimitirul comunal. Cei veniți au muncit din greu, dar nu au reușit să aducă în ordine toate mormintele. Este încă mult de lucru, căci sunt multe morminte care nu sunt îngrijite de ani de zile…
Satele Boșcana și Mardareuca au un cimitir comun. Fiecare locuitor al comunei are pe cineva care odihnește în acel cimitir, însă nu fiecare dispune de timp sau chiar voință să participe la aceste acțiuni. Din acest motiv, povara responsabilității cade iar asupra angajaților Primăriei, instituțiilor preșcolare, Centrului de Cultură și Tineret, Muzeului.
Primarul Svetlana Racul credea că mai multă lume va ieși la clacă, dar a fost nevoită să zică:” Am plasat de luni anunțul, lumea a fost informată… Mulțumim celor care au fost alături de APL, rușine pentru cei care si-au găsit alte activități pentru acea zi. Vinerea viitoare, 11 noiembrie, va fi tractorul în cimitir de la ora 13.00, cei care nu au reușit să facă curățenie, vă poftim cu colaci”
Doamna Lidia Dima, deși e stabilită peste hotare, rămâne receptivă la problemele satului de baștină : ”La noi la cimitir e foarte neingrijit. Sunt multe persoane plecate și nu are cine să îngrijească de mormintele rudelor lor. Ar fi bine de pus 2 sau 3 oameni să aibă grijă de cimitir și să fie plătiți. Dacă s-ar achita câte 10 lei lunar, eu cred că nu-i scump, ar fi curat, ar apărea și unu – două posturi de muncă, că toți se jeluie că n-au de lucru și de aceea se duc la protest pentru tâlhari și hoți.”
Acțiunea de salubrizare a fost apreciată și de preotul Serghei Golovaci:”Știu cât este de greu să organizezi și să faci astfel de lucrări necesare pentru toți, dar din păcate puțini se alătură. Mai ușor pentru unii e să stea deoparte și să judece …”
Problema salubrizării cimitirelor persistă în mai multe localități. Oamenii se trec, pleacă, se îmbolnăvesc și rămân morminte părăsite. În țările civilizate pentru a evita transformarea cimitirelor în gunoiști sunt create servicii specializate, iar rudele defuncților plătesc taxe pentru îngijirea teritoriului. În localitățile Dvoastră cum este soluționată această problemă, credeți că stabilirea unei taxe pentru îngrijirea cimitirului ar soluționa problema?