Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, afirma, ca în luna septembrie 2022 consumatorii casnici au economisit gaz și au consumat mai puțin cu 30% decât în septembrie 2021, fapt pentru care le-a și adresat mulțumiri. I-am întrebat pe ce au făcut cititorii noștri economii și la ce au renunțat. Iată câteva răspunsuri:
Dl Ion, or. Criuleni: ”Anul trecut, în septembrie, a fost mai frig și noi am conectat de câteva ori centrala termică. Anul acesta e mai cald, așa că am consumat 10 m.3 de gaz în septembrie, exact ca și în august”.
Dna Viorica, or. Criuleni: ”Nu am renunţat la nimic. Chiar am consumat cu 1 m3 mai mult. Am facut conservaţii pentru iarna.”
Dna Tatiana, or. Criuleni: ”Cu adevărat, consumul de gaze în luna septembrie a acestui an e mai mic: spăl vasele mai puțin cu apă caldă, am pus și accentul pe detergentul pentru spălat vase; mai multe bucate le pregătesc în cuptorul electric, nu pe aragaz; am scurtat puțin din timpul de baie. Și încă un motiv este că nu am pornit încălzirea, pentru ca anul acesta timpul ne permite asta.”
Dl Igor, s. Ustia: ”Eu n-am economisit nimic! Cum consumam 4-5 metri cubi de gaz, așa și consum. Pentru 5 metri cubi de gaz pentru luna septembrie am de plătit 115 lei, cu TVA inclus. Andrei Spînu trebuie să-și dea demisia!”
Dna Tatiana, or. Criuleni: ”Nu mă țin de casă, ceai beau în mahală. Borș fac unul pentru toată săptămâna. Chiar dacă am economisit, am de plătit peste 300 de lei.”
Dna Tatiana, Anenii – Noi: ”În zilele mai reci am pornit cazanul doar câte 30 min pe zi dimineața până la trezirea copiilor, setând totodată termostatul la o temperatură mai mică decât poate aș fi făcut-o anul trecut. Ca rezultat, oricum am consumat 31 m3 și am de achitat 634 de lei, fără a conecta, de facto, încă sistemul de încălzire.”
Dna Silvia, Cimișeni: ”Nu am renunțat la nimic și am consumat energie ca și în celelalte luni. De altfel, economisim mereu…”
Dl Alexandru, Onițcani: ”Economisim bani pentru iarnă, pentru venirea lui Gerilă. Am început să împletesc chiloței din lână (glumește).”
Alex, or. Chișinău: ”Am pregătit mâncarea mai mult pe electricitate, dușul de dimineață a fost scos din obișnuință, nu mai spăl vesela în apă caldă curgătoare. Spăl fructele cu cantități de apă caldă limitate. Apa o încălzesc mai întâi la curent electric, apoi o torn în cratiță….nu mă mai spăl pe dinți cu apă caldă. În general, am renunțat, la confortul de altădată.”
Dna Aurelia, or. Criuleni: ”Când facem baie, economisim apa (ne udăm, închidem apa, ne săponim și repede ne clătim). Gătim bucate mai mult în rola electrică. Cât e cald afară mai gătim la grătar. Avem sobă și atunci când este mai rece facem focul în sobă, care ține călduțul vreo 3 zile.”
Dl Vasile, s. Bălășești: ”Este imposibil să economisești. Prepararea produselor alimentare e zilnică.”
Dna Elena, or. Criuleni: ”Ca să reduc consumul de gaz am renunțat la gătitul bucatelor complicate, nu am făcut conserve pentru iarnă. Mă limitez la produsele din magazin care nu necesită prelucrare termică. Gătesc o dată în săptămâna. Am redus consumul de două ori, de la 14 la 7 m.c de gaz, comparativ cu 2021, dar sacrificiul nu s-a observat în factură.”
Familie din or. Criuleni: ”În septembrie 2021 am consumat 50 m3, în acest an – 9 m3. Economie am făcut grație investiției în panouri fotovoltaice. Evident, investiția a fost foarte mare”.