Social

Partajul averii. Ce bunuri pot fi împărțite între soți după divorț?

Desfacerea căsătoriei este un proces complex în care se soluționează mai multe întrebări comune a soților: stabilirea domiciliului copilului minor, stabilirea pensiei alimentare și desigur, partajul proprietăților în devălmășie.

Partajul averii, de regulă, se face după pronunţarea divorţului, dar poate fi făcut şi în timpul căsniciei. Iar, regula generală este că fiecare dintre soți deţine câte jumătate din totalitatea bunurilor comune (în lege numită proprietate în devălmăşie). Prin bunuri comune se înțeleg absolut toate bunurile şi lucrurile care au fost cumpărate împreună de către soţi în timpul căsătoriei, până la pronunţarea divorţului. Aici intră: mese, scaune, ustensile de bucătărie, mobilă, tablouri, automobilul/lele etc., inclusiv bunuri imobile – terenuri, case, apartamente, garajuri; acţiuni în societăţile comerciale înfiinţate în timpul căsătoriei.

Deci, fiecărui îi revine câte 1/2 din bunurile respective, fie aceasta casă sau alt bun imobil sau mobil.

Bunurile, pentru a fi catalogate ca fiind proprietate în devălmășie trebuie să fie procurate din contul:

  1. veniturilor obţinute de fiecare dintre soţi din:- activitatea de muncă;- activitatea de întreprinzător;- activitatea intelectuală;
  2. premiilor, indemnizaţiilor şi altor plăţi, cu excepţia celor care au un caracter de compensare (ajutor material, despăgubire pentru vătămarea sănătăţii etc.);
  3. altor mijloace comune.

  În cazul în care unul dintre soți nu a avut un venit propriu în perioada căsătoriei dar s-a ocupat de gospodărie, educația copiilor sau din alte motive întemeiate nu avea o sursă de venit, dreptul la proprietate în devălmăşie se extinde şi asupra lui.

 Când un bun dobândit în timpul căsătoriei nu devine proprietate comună ?

 Nu toate bunurile soților sunt proprietate în devălmășie a acestora. Conform art. 22 a Codului familiei: Bunurile care au aparţinut fiecăruia dintre soţi până la încheierea căsătoriei şi bunurile primite în dar, obţinute prin moştenire sau în baza altor convenţii gratuite de către unul dintre soţi în timpul căsătoriei, sunt proprietate personală a fiecăruia dintre soţi. Lucrurile de uz personal (îmbrăcămintea, încălţămintea şi alte obiecte), cu excepţia bijuteriilor de preţ şi altor obiecte de lux, sunt proprietate personală a soţului care le foloseşte, indiferent de timpul şi modul de dobândire.

    De asemenea, bunurile procurate pentru copiii minori (îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite şcolare, instrumente muzicale, jucării etc.) se transmit gratuit soţului/soției împreună cu care urmează să locuiască copiii după desfacerea căsătoriei.

Împărţirea proprietăţii în devălmăşie a soţilor. Soții au şi de această dată două căi prin care ar putea să-şi împartă averea:

Calea amiabilă,  când ajungeți la un numitor comun cu soţul/soţia despre modul în care veţi partaja bunurile. Mergeţi împreună la un notar şi stabiliţi toate aceste detalii într-un contract. Economisiţi foarte mult timp şi bani.

Calea judiciară, când nici unul nu cedează se depune o cerere privind partajarea averii în instanţa de judecată şi anume ea va decide felul în care bunurile vor fi împărţite. Instanţa va ţine cont neapărat şi de interesele copiilor minori.

Este important să cunoaşteţi şi faptul că în caz de partaj, soţii împart nu numai bunurile pe care le au, dar răspund împreună şi asupra datoriilor. Dacă de exemplu, în timpul căsătoriei, soţii au luat un împrumut bancar sau au luat bani cu împrumut de la o rudă, prieten, etc., aceștia trebuie să stingă această datorie împreună (în mod normal, câte jumătate fiecare). Totodată, dacă soţii au avut „economii” depuse la bancă pe numele unuia dintre ei, asta nu înseamnă că titularul contului (pe numele cui sunt puşi banii) este şi proprietarul lor. După regula generală, această sumă de bani este împărţită egal de către soţi.

Notă: Dacă vă este frică că vă puteţi pierde bunurile sau dacă nu doriţi ca celălalt soţ să pretindă la averea dumneavoastră, puteți încheia un contract matrimonial. Acest contract poate fi încheiat şi înainte de înregistrarea căsătoriei, dar şi după. Astfel, stabiliţi din timp care şi ce bunuri are şi cum vor fi împărţite în caz de un eventual divorţ.

Deci, în scopul apărării drepturilor DVS. și în vederea excluderii oricăror situații nedorite cum ar fi: pierderea timpului, stresul emoțional, precum și ca acest proces de divorț să vă afecteze cât mai puțin, adresați-vă pentru o consultare gratuită la Centrul de Justiție Socială ”ECHITATE” (bd. Biruința 12, of. 200) sau puteți adresa o întrebare la redacția ”Est-Curier” la numerele de telefon ale redacției (248 20183; 069789896) și veți primi răspuns prin intermediul acestei rubrici în următoarele ediții ale ziarului „Est-Curier”.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button