9 mai – zi de tristețe a neamului

bb. b2Războiul din anii 1941-1945 n-a fost războiul nostru. A fost războiul lui Hitler şi al lui Stalin, războiul dintre două fiare şi două ideologii – fascismul şi comunismul, orientate contra omului, contra valorilor umane, contra lui Dumnezeu.

Datele din arhive spun, precum că 240 de mii de tineri moldoveni, nepregătiţi, neinstruţi, fprp a cunoaște  limba, au fost mânaţi pe linia întâi a frontuuli, drept „carne de tun”, şi de unde nu s-au întors 64 de mii.

Ruşii numesc 9 mai ziua victoriei.

Iată ce ne-a costat această victorie. Ne-a costat demnitatea şi verticalitatea noastră de neam şi de oameni.

Părerea mai multor personalităţi din Moldova este că 9 mai nu poate fi considerată ziua victoriei, ci o zi de doliu şi durere, o zi de tristeţe a neamului.

9 mai este amintirea bunicilor, părinţilor, fraţilor, mânaţi cu puşca în primăvara-toamna lui 1944 pe fronturile celui de-al doilea război mondial şi rămaşi pe vecie în pămînturi străine, pe Vistula, Konisberg, Danzig, în Pomerania, Ungaria, Berlin.

Fie eternă amintirea lor în inimile noastre…

La data de 9 mai, primăria Bălăbănești, în colaborare cu casa de cultură a organizat festivitatea de comemorare a eroilor căzuţi ion luptele războiului mondial. Lume multă – de la mic la mare – s-a adunat în centrul satului Bălăbăneşti, lângă monumentul eroilor. S-a început festivitatea cu un minut de reculegere.

Cuvânt i s-a oferit primarului comunei Bălăbăneşti, Ion Nistrean, care a vorbit despre cei ce nu s-au mai intors din acest război nedrept, şi despre faptul că nu-i vom uita nicicând. Primarul le-a adresat urări de bine veteranilor de război, şi le-a mulţumit din numele tuturor pentru pacea pe care o avem astăzi. Dmnealui a mai spus, că celor doi veterani din comună, Serafim Ticolaz şi Anton Temciuc, li se oferă câte o mie de lei ajutor financiar, şi câte un pachet de produse alimentare, în valoare de 150 lei; văduvelor de război – câte 400 de lei de ajutor financiar, şi la fel, câte un pachet de produse alimentare.

Cuvînt i s-a mai oferit subsemnatei. Am menţionat că mă alătur urărilor de bine adresate veteranilor de război, dorindu-le și din partea-mi sănătate multă, linişte sufletească, bucurii şi ajutor de la cei apropiati. Ne închinăm până la pămînt dragilor nostri veterani, le multumim din suflet pentru cerul senin, pentru linişte, pentru pace, și am încheiat cu poezia “Război” de Nicolaie Dabija.

După luările de cuvânt a avut loc slujba de pomenire a eroilor căzuţi în lupte, săvârşită de catre preotul Veaceslav din Mălăieşti şi preotul Gheorghe din Bălăbăneşti.

A urmat partea festivă, cu participarea ansamblurilor “Măleanca” şi “Lăstareii”. S-au recitat poezii, s-au cântat cântece despre război, despre pace.

Vasilița Mălai, bibliotecară, Biblioteca Publică Bălăbăneşti

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *