Est-CurierSănătateSocial

808 cazuri e Covid-19 în ultimile 24 de ore

A fost prelungită starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova, până la data de 15 februarie 2021, inclusiv. Hotărârea a fost aprobată astăzi de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP).
Pe perioada stării de urgență în sănătate publică:
✔Se interzice activitatea cluburilor de noapte, discotecilor, ringurilor de dans și altor unități comerciale de acest tip.
✔Se interzice prezența spectatorilor în incinta cinematografelor, sălilor de concerte și caselor de cultură, cu excepția teatrelor, care își vor putea desfășura activitățile în strictă conformitate cu măsurile prevăzute în Instrucțiunea aprobată prin Hotărârea nr. 31 din 24 septembrie 2020 a CNESP.
✔Se menține regimul de activitate al restaurantelor, cafenelelor, unităților de alimentație publică amplasate în punctele de comercializare a produselor petroliere, centrele comerciale și aeroporturi, în intervalul orar 7:00-22:00.
Cetăţenii străini şi apatrizii care vin din ţările clasificate ca zonă roşie și dețin un act confirmativ de administrare a vaccinului anti-COVID-19, vor putea intra pe teritoriul RM a fără a fi obligați să completeze fișa epidemiologică și declarația pe propria răspundere de respectare a regimului de autoizolare de 14 zile.
Tatiana Zatîc, secretar de stat în cadrul MSMPS, a anunţat că numărul de cazuri confirmate de Covid-19 este în creştere, astăzi fiind atestate 808 cazuri noi din cca 3 mii de teste primare efectuate.
Vilcu ANSA
Igor Vîlcu, ANSA
În contextul stării de urgenţă, angajaţi ai mai multor instituţii abilitate cu funcţii de control au monitorizat respectarea măsurilor de protecţie anti Covid.
După cum a informat Igor Vîlcu, director general adjunct al ANSA, inspectorii au vizitat, de la începutul anului, 382 de unităţi comerciale de pe teritoriul R.Moldova (magazine, gherete, unităţi de producere, restaurante şi terase, baruri, cafenele în staţiile PECO, magazine agricole, unităţi de creştere a animalelor). În 29 din ele au fost depistate neconformităţi, documentate în procese-verbale, care s-au soldat cu sancţiuni. Majoritatea încălcărilor ţin de nerespectarea orarului de igienizare a încăperilor, aflarea angajaţilor fără măşti la locurile de muncă, nerespectarea distanţei sociale.
Marin Maxian, şef-adjunct al IGP, a anunţat despre monitorizarea pe teritoriul ţării a 2815 persoane aflate în izolare, 62 dintre care au încălcat regimul şi s-au ales cu sancţiuni. Din 4985 de unităţi inspectate de către poliţişti, de comun cu ANSP şi ANSA, în 89 cazuri s-au făcut procese-verbale privind contravenţiile în unităţile comerciale, 13 sancţiuni au fost aplicate vânzătorilor pentru că nu purtau măşti sau mănuşi, 45 de vizitatori au fost sancţionaţi pentru că le lipsea masca sau nu asigurau distanţarea.
Potrivit lui Andrei Ciburciu, şef al Direcţiei control de stat în sănătate din cadrul ANSP, în perioada 4-13 ianuarie 2021, inspectorii autorităţii sanitare au efectuat cotroale la 62 de instituţii. În 2 instituţii medicale s-au depistat abateri de la regimul de dezinfectare a încăperilor

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button