Social

720 000 de gospodării au primit compensații la căldură din ajutorul european

Programul „Ajutor la contor” este cel mai mare program administrat și implementat de către Guvern.

Oficial sezonul rece, care a durat din noiembrie 2024 până în martie 2025 s-a încheiat. Plățile pentru compensații pentru luna martie ajung în conturile a aproximativ 720 000 de gospodării, în care locuiesc aproximativ 1 579 000 persoane.  Beneficiarii de compensații în funcție de sursa principală de încălzire:

  • Combustibili solizi – 339 767 familii
  • Gaz – 216 288 familii
  • Energie Termică – 127 332 familii
  • Electricitate – 36 397 familii

Pentru luna martie, valoarea medie a compensației a fost de 805 lei. Pentru cei mai vulnerabili cetățeni și familii, compensația a fost de 1400 și 1200 lei. Pentru ultimele 5 luni, în perioada noiembrie 2024 – martie 2025, compensația medie de care a beneficiat o familie în cadrul programului de suport a fost de 772 lei. Pentru luna martie, Guvernul a utilizat un buget de 578 milioane de lei pentru a achita aceste compensații sub formă monetară pentru încălzire.

În total, bugetul pentru acest sezon rece noiembrie 2024 – martie 2025 este de 2 miliarde 690 milioane de lei. Contribuția partenerilor din țările membre ale Uniunii Europene: Germania, Suedia, Norvegia, Italia, Danemarca, Cehia, Letonia, Estonia și Slovacia  a fost de 1 miliard 150 milioane de lei.

În spatele acestui program a fost o echipă tehnică extraordinară, atât de la minister, cât și din prima linie. În primele 3 săptămâni ale lunii noiembrie, în special asistenții sociali din întreaga țară, din Chișinău, Găgăuzia, fiecare municipiu, raion și comunitate, au ajutat peste 400.000 familii să se înregistreze în sistem. Este un program masiv, dar noi am reușit să-l implementăm cu bine. Am reușit să facem un program transparent, simplu și un program integru pentru cetățeni. Un program din care învățăm lecții foarte valoroase pentru a transfera modul în care oferim și livrăm servicii și programe pentru cetățenii noștri”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

De la începutul sezonului, din noiembrie 2024 și până în martie 2025, Linia Verde dedicată programului de compensații a reușit să răspundă la peste 136.000 de apeluri telefonice; peste 31.000 de mesaje electronice și Ministerul a primit în audiență  peste 1300 de cetățeni, care au solicitat clarificări.

În continuare, Guvernul, cu sprijinul generos din partea Uniunii Europene va oferi compensații universale tuturor familiilor din Republica Moldova pentru a acoperi creșterile de tarif la consumul de electricitate. Guvernul va acoperi această creștere de tarif pentru primii 110 kW consumați de către fiecare familie. Vor fi acoperite costurile în perioada februarie 2025 – decembrie 2025.

Aș vrea să închei prin a mulțumi cetățenilor Republicii Moldova pentru solidaritate, înțelegere și pentru faptul că au consumat energia într-un mod cât mai eficient posibil. Noi în luna martie am demarat un sondaj de opinie publică, am vrut să vedem și opinia largă a cetățenilor cu privire la programul de compensații. Ne bucurăm mult că, și în acest an, aproximativ 66% din cetățeni au o viziune și opinie pozitivă față de acest program. Pentru noi este o apreciere destul de înaltă, ne motivează să îmbunătățim în continuare programul. Am fost aproape de cetățeni în această iarnă și în continuare Guvernul va fi aproape prin a acoperi aceste creșteri de tarif. Vom fi aproape de mediul de afaceri și autoritățile publice locale. Angajamentele pe care le-a luat Guvernul în acest domeniu le-a realizat, și în continuare, vom munci pentru acest lucru. Vă mulțumesc foarte mult. Moldova poate!”, a mai adăugat Ministrul Buzu.

*****

Pe canalul nostru de Telegram Est-Curier, vă oferim atât imagini relevante, cât și știri de actualitate din raioanele Criuleni-Dubăsari și din întreaga țară. Devino corespondent Est-Curier! În cazul în care ai imagini care ar putea deveni subiecte de știri, te încurajăm să ni le trimiți pe Viber sau Telegram la numărul 069789896.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button