2014 în statistici

Direcţia pentru statistică a raionului Criuleni a publicat raportul cu privire la situaţia economică a raionului Criuleni pentru anul 2014.

În raportul vizat, majoritatea indicatorilor, mai cu seamă, cei economici, au indicat o creştere, faţă de anul 2013. Drept exemplu: întreprinderile industriale cuprinse în cercetarea statistică lunară au marcat o creştere cu 16,1/ faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent. 98,3% din volumul total de producţie le-a revenit întreprinderilor din industria prelucrătoare.

Volumul producţiei livrate a constituit 328081,8 mii lei, din care 44,9% a fost livrată pe piaţa externă. Reiese, că raionul a exportat mărfuri în valoare de 147341,3 mii lei. A crescut cu 9,5% producţia de vite şi păsări în masă vie, şi tot aproximativ cu atâta, faţă de 2013, a crescut volumul lor destinate sacrificării.

Investiţiile din contul tuturor surselor de finanţare realizate în perioada de raport au însumat 146455,7 mii lei, în creştere cu 87,8% faţă de ianuarie-decembrie 2013. Volumul lucrărilor de construcţie şi montaj au crescut de 2,2 ori faţă de perioada similară a anului precedent. Scădere a indicatorilor au înregistrat parcursul mărfurilor realizat de întreprinderile de transport – cu 8,8% mai puţin faţă de 2013, volumul mărfurilor transportate – în diminuare cu 27,7%, numărul pasagerilor transportaţi cu autobuzele şi microbuzele a scăzut cu 5,3% faţă de anul precedent.

În 2014 a crescut cu 4,5% mortalitatea, rata    nupţialităţii şi divorţialităţii – cu 15,4% şi, respectiv, 4,2%. Natalitatea s-a diminuat cu 13,4 %.

Potrivit datelor statistice, în raionul Criuleni în anul 2014 şi salariul mediu a crescut cu 13,0%, şi a constituit 3179,3 lei. Solicitat de „Est-Curier” să explice, cum se întâmplă că pe fundalul exodului masiv al cetăţenilor, creşterii mortalităţii, blocării exporturilor a crescut volumul producţiei industriale, Mihail Novac, specialist principal în Direcţia pentru statistică, a spus că indicii au crescut pentru că a sporit productivitatea muncii persoanelor antrenate în procesele indurstiale şi agricole, ca urmare a investiţiilor şi proiectelor investiţionale.

Diminuarea populaţiei, însă, se explică prin exodul masiv al femeilor de vârstă fertilă, a explicat funcţionarul.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *