Est-CurierPolitic

Luni, 10 octombrie, se anunță următoarea ședință extraordinară a Consiliului raional Criuleni

Perioada de 30 de zile de la data suspendării din funcție a președintelui raionului Criuleni a expirat. Pavel Spînu, a venit la sediul autorității pe data de 5 oc­tombrie, dar nu și-a reluat atribuțiile, ci doar a discutat cu subalternii și le-a explicat poziția sa.

Pavel Spînu a spus pentru ”Est-Cu­rier” că atâta timp cât a fost suspendat din funcție prin votul consilierilor, va reveni la muncă doar dacă consiliul își va abroga propria decizie din 2 septem­brie prin care a fost suspendat. Pavel Spînu e convins că decizia nr. 6.1 din 02.09.2022 ”Cu privire la instituirea co­misiei de anchetă și suspendarea din funcție a președintelui raionuluiu” este ilegală, dovadă fiind și notificarea Can­celariei de Stat a RM, care le-a solicitat consilierilor raionali reexaminarea și abrogarea ei. Președintele raionului a contestat în instanță decizia, dar se va conduce și de art. 75 (4) din Codul Mun­cii, care prevede că ”reluarea activității de muncă se face prin decizia angaja­torului, care se aduce la cunoștința sa­lariatului contra semnătură cel târziu la data reluării activității de muncă”. Abro­garea deciziei e posibilă doar în ședință convocată de cel puțin 11 consilieri cu votul a majorității simple a consilierilor prezenți la o ședință declarată delibera­tivă.

Refuzul președintelui raionului Criuleni de a reveni la serviciu în lipsa unei decizii de abrogare a deciziei de suspendare mai este condiționat și de faptul că ulterior acțiunile sale, în special autorizarea plăților financiare, ar putea fi calificate ca și ilegale sau folosite drept temei pentru alte acțiuni în privința sa din partea consilierilor care îi vor demisia. 

Pe de altă parte, lipsa unei persoane cu dreptul de a semna documente financiare în locul președintelui raionului continua să genereze incertitudine în activitățile direcțiilor subordinate. Sub semn de întrebare sunt puse lucrările de reparație a drumurilor publice de interes rational, pentru care Spînu afirmă că nu s-a plătit până acum nici un bănuț din cele cca 7 mln de lei, salariile angajaților, sărbătoarea ”Toamna de aur”, preconizată peste o săptămână la care sunt invitate delegații din alte țări, hrana copiilor în școli și centre de plasament subordonate, și altele.

Vă reamintim, că pe data de 2 sep­tembrie, 18 consilieri raionali l-au sus­pendat din funcție pe președintele r. Criuleni și au insitiuit o comisie care să efectueze o anchetă a activității acestu­ia, iar rezultatele ar trebui să fie aduse la cunoștința tuturor consilierilor raionali. Consilierii nu au găsit nici persoană, nici voturi suficiente  pentru a pune în loc un suplinitor al atribuțiilor, chiar dacă au convocat pentru asta alte două ședințe extraordinare.  

Între timp, iarăși, 11 consilieri raionali, au adunat semnături și au cerut secretarului Consiliului Raional să convoace următoarea ședință extraordinară, de data asta pentru luni, 10 octombrie, ora 10.00, cu un singur proiect de decizie la ordinea de zi – abrogarea deciziei de suspendare și de creare a comisiei de anchetă, votată la 2 septembrie 2022.

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button