În primele zile de noiembrie 14 persoane mature și 2 copii din Bălți, Căușeni, Chișinău, Dondușeni, Florești au solicitat ajutorul medicilor sunând la 112 după ce au consumat ciuperci, comunică echipa.md.
ANSP atenționează că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală atât la maturi, cât şi la copii, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi iniţierea tratamentului – pot salva viaţa bolnavului. Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă.
În aproximativ 2 ore de la consumul ciupercilor poate apărea greaţă, vomă, diaree, transpiraţia excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc.
Peste 6 ore – pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă pierderi de conştiinţă, halucinaţii, complicații severe hepatice și insuficiență renală, comă care poate cauza chiar moartea persoanei afectate.
Acordarea primului ajutor în caz de intoxicaţie:
- Se apelează numărul de urgenţă 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicaţiei.
- Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.
- Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activităţii fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mişcarea, alergarea sau mersul pe bicicletă vor intensifica absorbţia toxinelor în sânge).
Pentru a avita intoxicaţiile cu ciuperci, specialiștii recomandă:
- consumaţi doar ciuperci procurate din locuri autorizate;
- evitați să consumați ciuperci culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma gunoiștilor, deoarece sunt toxice;
- evitați să colectați și să consumați ciupercile vechi, crescute, cu larve și cele necunoscute;
- evitați procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate care le comercializează pe marginea traseelor;
- nu gustați ciupercile în timpul colectării;
- alegeți ciupercile înainte de preparare;
- evitați prelucrarea culinară a ciupercilor peste o zi sau mai multe după colectare;
- evitați păstrarea ciupercilor la cald, deoarece ele sunt un produs perisabil;
- nu implicați în procesul de colectare copii și limitați consumul ciupercilor în rația alimentară a lor.
ATENŢIE! Nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creştere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele (uneori acestea le mănâncă accidental şi prezintă aceleaşi simptome grave). Intoxicaţiile mai sunt cauzate de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare.