Actualizat! 15 martie, 2020, ora 17.30: 23 cazuri confirmate de Covid19

La ora 17.30, autoritățile au anunțat că pe parcursul zilei de azi, ANSP a prelucrat 49 de probe prelevate. În rezultat, la cele 12 cazuri confirmate dimineața, s-au mai adăugat 11. Trei cazuri sunt de import, iar în 8 cazuri infecția a fost luată de la persoanele apropiate infectate mai devreme sau transmitere locală. O mamă revenită din Italia a transmis infecția copilului său, acesta fiind primul caz de acest fel, a menționat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul Covid 19.

Trei persoane internate printre primele prezintă un progres bun. Dumbrăveanu a menționat că săptămâna următoare acestora li se va repeta testul, iar în caz dă va ieși negativ, aceștia vor fi externați.

******

La ora 9:30,  în Republica Moldova sunt înregistrate 12 cazuri de infecție COVID-19, dintre care 2 cazuri de transmitere locală.  Persoanele infectate cu COVID-19 domiciliază în Florești, Chișinău, Basarabeasca, Grătiești (Chișinău), Soroca, Hâncești, Râșcani și Cahul.  Anunțul a fost facut în dimineața zilei de azi, de către responsabilii din sănătate, la briefingul susținut de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.   

Toate persoanele care au intrat în contact cu persoanele infectate au fost identificate și izolate la domiciliu.

La moment, sunt identificate 27 de cazuri suspecte. Toate probele au fost prelevate, iar rezultatele vor fi prezentate pe parcursul zilei.

Din cei 12 pacienți internați cu noul tip de Coronavirus, 2 pacienți sunt în stare gravă, 3 -  stare satisfăcătorare și 7 – stare medie.

Viorica Dumbrăveanu a făcut apel repetat către populație să evite locurile publice aglomerate și să stea în casă, iar cei reveniți din focar să se autoizoleze pentru a nu se expune riscului pe sine și pe cei dragi.

De asemenea, aceasta a confirmat că, la momentul actual, în Republica Moldova nu este nici un caz de deces din cauza infecției cu noul tip de Coronavirus și a îndemnat populația să se informeze din surse oficiale.

“Sistemul medical este mai consolidat ca niciodată. La momentul actual nici un medic nu lucrează  peste program. Tot personalul medical implicat va primi supliment financiar în mărime de 100% la salariu de funcție. După necesitate vom mai veni și cu alte măsuri. Încă o data vreau să mulțumesc medicilor pentru efortul pe care îl depun, pentru activitatea pe care o realizează cu onestitate și în primul rând  cu maximă responsabilitate”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

Sursa: ms.gov.md

Miini curate

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *