+ 15 cazuri noi. 375 lăcașe de cult au ținut slujbe în interior, duminică

In seara zilei de 23 martie, 2020, după ședința Centrului unic de comandă de gestionare a crizei provocate de virusul Covid 19, autoritățile au mai raportat 15 cazuri noi confirmate de infecție cu Coronavirus după procesarea a 115 probe, astfel că numărul total al pacienților a crescut până la 109. Dintre cele noi, 11 cazuri sunt cu transmitere locală, 4 – de import. Datele au fost anunțate de ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

109

Înainte de alocuțiunea ministrei, Ion Chicu, Prim-Ministrul Republicii Moldova, a vorbit despre nerespectarea interdicției privind slujbele bisericești, ținute duminică, 22 martie:

”Avem informația, că din 1062 de biserici, lăcașe sfinte, supravegheate ieri de poliție, 375 au desfășurat servicii divine în interior, ceea ce este total contrar regulilor stabilite și deciziilor, 382 au desfășurat aceste slujbe în aer liber, iar 305 au fost cei mai consțienți: fie au desfășurat slujbe fără participarea enoriașilor, fie nu au oficiat deloc. Bineînțeles, în cazul celor 375 de lăcașe de cult este lipsă de responsabilitate, o să discutăm în cazul ședinței situații excepționale pașii următori. Remarc că sliujitorii respectivi ai bisericii nu manifesta respect si intelegere față de medicii noștri, care luptă și repară erorile întregii societăți”, a spus Ion Chicu. -   Eu foarte mult sper ca nimeni din acei preoți să nu se infecteze și să nu vină la medici, pentru că medicii vor avea respect și o cu totul altă atitudine față de ei, decât o au slijitorii bisericii față de medici, și n-o să-i trateze cu o linguriță, dar ca pe ocicare alt pacient. Îndemn pe toți să respecte munca medicilor care deja sunt la limită pentru a face față acestei epidemii”.

Pe data de 16 martie, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a anunțat pe pagina sa de internet, ca ”În duminicile a III-a și a IV-a a Sfântului și Marelui Post, Sfânta Liturghie se va săvârși în curtea bisericii, improvizându-se în acest sens altar în aer liber”. Se pare că recomandarea nu a fost auzită și respectată de toți preoții, chiar dacă aceasta s-a făcut în urma consultărilor ierarhilor Bisercii Ortodoxe din Moldova cu membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, convocată în aceeași zi.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *