Conform datelor difuzate de Centrul Național de Energie Durabillă, colectate de la furnizorii de energie electrică, la sfârșitul lunii octombrie 2024, au fost înregistrați 1067 de beneficiari ai mecanismului de sprijin Facturare netă/prosumatori, cu o capacitate cumulativă de peste 25 MW (cât aproximativ 9 stații fotovoltaice de capacitatea celei ce funcționează la Criuleni), dintre care 66 % constituie persoane fizice, iar 34 % sunt persoane juridice.
Prosumator este clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară. Cuvânt format din producător + consumator (după DEX-online).
Facturarea Netă este un mecanism de sprijin care permite deținătorilor centralelor electrice fotovoltaice să livreze în rețeaua electrică surplusul de energie produs, acesta fiind contorizat ca un echivalent monetar în contul deținătorului. Soldul disponibil poate fi utilizat pentru a plăti facturile ulterioare de energie electrică sau poate fi solicitat în numerar anual. Beneficiarii schemei de sprijin sunt numiți prosumatori.
Conform datelor de oficiu, ponderea de acoperire a capacităților alocate pe tipuri de beneficiari stabilită în anexa 2 la HG 401/2021 este următoarea:
– Persoane fizice: 7 % (3,95 MW din 43 MW alocați, 9 % acoperire);
– Instituții bugetare: 27 % (1,99 MW din 7 MW alocați, 28 % acoperire);
– Instituții private: 32 % (19,17 MW din 50 MW alocați, 38 % acoperire).
Cum funcționează o stație casnică, citește aici.