ZĂICANA – INCĂ UN PAS SPRE ETERNITATE

Duminică, 6 iulie, satul Zăicana, amplasat pe malul stâng al râului Iana din raionul Criuleni, a sărbătorit  336 ani de la fondare. Cu acest prilej sătenii au lăsat la o parte grijile și problemele cotidiene și s-au adunat de la mic la mare pe stadionul din sat.

DSC_7819

Acolo ostașii din batalionul special al Armatei Naționale au demonstrat ce pot face militarii – trucuri admise în lupte libere, trântă, au tras focuri de armă de a răsunat tot satul.

Primarul satului Zăicana, Simion Onofrei, a îndemnat toți băieții să facă armată, pentru că anume milităria este adevăratul test al maturității pentru bărbați și le-a dorit celor de la batalionul special un serviciu militar interesant, or, armata ușoară n-a fost și nici nu va fi.

Profesorul Mihail Grati, a ținut un discurs emoționant, amintind legenda satului și de unde a provenit acest nume “Zăicana”. Conform înscrierilor, povestea Mihail Grati, primele familii, care au întemeiat satul au venit din așezările vecine: Sârbu, Grati, Foiu, Plămădeală. Actualmente satul are cca  2000 locuitori.

După onorarea imnului și drapelului de stat al Republicii Moldova cei prezenți au admirat talentele locale. Membrii ansamblului “Zăicănenii” au interpretat piese, care au sensibilizat sufletul fiecarui cetațean, iar pe obrazul celor bătrâni se mai strecura și câte o lacrimă .DSC_7817

Pentru ca nimeni să nu se plictisească la o astfel de sărbatoare, au fost organizate competiții pentru diferite vârste: picii până la 10 ani s-au luat la goană pentru a lua premiul mare – un iepuraș; trânta la cucoș a a fost destinată celor de la 10 până la 15 ani, pe când trânta la berbec a avut protagoniști bărbații de la 16 ani în sus. La concurs aveau dreptul să participe doar cetățeni ai satului Zăicana.

Gospodinele au pregătit cele mai delicioase bucate tradiționale și au potolit foamea multor oameni într-o zi fierbinte de vară cu sărmăluțe, plăcinte, colaci, iar pentru cei mici au copt dulciuri. Gospodarii, la rândul lor, au scos cel mai bun vin din beciuri, și au stat la taifas toată ziua, împărtășindu-și impresiile despre sărbătoarea care era în toi, depănând amintirile și făcând planuri pentru viitor.

DSC_7795

Invitatul de onoare al festivității a fost interpretul Cristi Aldea-Teodorovici, care a delectat auzul zăicănenilor cu un recital de melodii de zile mari.

Veronica Arhirii, stagiară

Fotografii de autor

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *