Vrea înapoi cel de-al doilea inhalator “Salbutamol”

 Petru Ţurcanu din s. Corjova, raionul Criuleni, la cei 73 de ani împliniţi de curând, suferă de mai multe boli. Şi pentru că nu erau îndeajuns, ultimile afecţiuni ale bronşitei au degenerat în astmă cronică, transformându-i zilele într-un adevărat coşmar.

-        La început – ni se destăinuie nea Petru, – mi se repartiza gratuit câte două inhalatoare “Salbutamol” pe lună. Acum, însă, medicul de familie spune că s-au făcut schimbări în lege şi mi se cuvine doar unul. Chiar nu merit eu să fiu tratat omeneşte după ce am muncit peste 40 de ani şi, de fapt, la locul de muncă am adunat tot acest buchet de boli!?

Solicitat de “Est-Curier”, Constantin Mafteuţă, medic de familie în satul Corjova, declară că ştie despre problemele de sănătate ale pacientului Petru Ţurcanu, dar strânge nedumerit din umeri şi susţine că întreprinde toate măsurile posibile pentru a-l ajuta:

- Tot tratamentul îl administrăm în baza recomandărilor prescrise de medicul specialist de la Spitalul raional. Faptul că “Salbutamolul” în anumite situaţii îi uşurează starea, nu înseamnă că folosirea lui în cantităţi mai mari poate fi în continuare efectivă. Din contra, administrarea unei doze mai mari poate dăuna organismului. Pentru a-i revedea tratamentul e nevoie de a face noi investigaţii pe care, însă, le refuză.

Şi Nicolae Covalciuc, ftiziopulmonolog la IMSP Spitalul raional Criuleni, confirmă spusele medicului de familie Constantin Mafteuţă: “I-am propus de mai multe ori să meargă la Chişinău pentru nişte investigaţii suplimentare, or, odată cu înaintarea în vârstă, organismul omului slăbeşte, iar boala poate progresa. Avem nevoie de un tablou mai complex al maladiei şi acesta poate fi făcut doar la Centrul de investigaţii din Chişinău, dar faptul că de fiecare dată omul refuză, ne împiedică într-un fel să-l ajutăm. În rest facem tot ce depinde de noi”.

Petru Ţurcanu nu neagă faptul că i s-a propus de mai multe ori să facă investigaţiile de rigoare, dar spune că nu are nici puteri, nici sănătate şi nici bani ca să ajungă tocmai la Chişinău, şi ţine morţiş să i se întoarcă cel de-al doilea inhalator de “Salbutamol”, de care a beneficiat până nu demult şi care îl ajută în situaţiile de criză.

Gh. Motricală

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *