Vladimir Halipli a lansat „Evanghelia a V-a”

În data de 3 iulie, Biblioteca Națională din Chișinău, a găzduit lansarea cărţii poetulul-chirurg Vladimir Halipli, originar din satul Floriţoaia-Nouă, dar care de ani buni își indeplinește misiunea de medic în spitalul din orașul Criuleni.

Chiar dacă nu este membru al Uniunii scriitorilor, el a reușit să editeze câteva volume de proză și poezie, fiind susținut de colegii săi cu aprecieri înalte. Sărbătoare a avut drept scop lansarea unui nou roman „Evanghelia a V-a ” care aduce în prim plan sentimentul de dragoste, o dragoste creștină care nu are vârstă, identitate sau limite, relevând ceea ce este omul – o ființă dominată de acest sentiment profund. Este primul volum care apare în colecția Ideal și va putea ajunge la bibliotecile județene din România.

Serata de creaţie a fost deschisă de către moderatorul Vasile Căpăţână, preşedintele cenaclului literar-artistic ”Ideal„  care a prezentat audienţei noul roman, noua evanghelie.

„Într-adevăr e un autor, un prozator unic în literatura basarabeană, română și din ceea ce cunosc eu, în literatura europeană„ – a remarcat Vasile Căpățână în discursul sau.

Dacă celelalte romane erau mai line, în Evanghelia a V, autorul a dezlegat sacul iubirii, a introdus doi protagoniști-poeți, el și ea, Adrian și Constanța, subiect fiind trairile lor de-a lungul timpului.

În luarea sa de cuvânt criticul literar și poetul Tudor Paladi a menționat că autorul în “Evanghelia a V-a”, dă o replică întelegerii sentimentului de dragoste, arătându-ne prin trăirea marilor sfinți, prin trăirea lui Isus Hristos că e vorba de iubire, de o iubire pură. Aceasta înseamnă conștiință universală care în afara de sentimentul propriu-zis îți dă putere.

Pe lângă expuneriile de păreri asupra noului roman, cei prezenți la întâlnirea de suflet au fost cuprinși de-o melancolie transmisă prin cântec de către Ilie Văluță.

Referindu-se la tema cărţii sale, autorul Vladimir Halipli, spunea că e convins că dacă vrei să iubești trebuie să fii iubit, pentru că a iubi înseamnă a primi dragoste, iar a fi iubit înseamnă a da, a creea dragostea, și doar atunci când vei întelege aceste lucruri simple de tot, vei întelege ce înseamnă dragostea.

Galina Efros, stagiară

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *