CriuleniEducaţieEst-Curier

Visează să devină medici, polițiști și juriști acasă, dar nu exclud și emigrarea

Tinerii absolvenți de liceu intră în perioada febrilă a examenelor de bacalaureat și a  alegerii rostului în viață.  E o perioadă tensionată emotiv, dar  am reușit să discut cu un grup de elevi din clasa XII-a Liceul Teoretic Cruglic, și am fost plăcut surprins de seriozitatea și de pregătirea lor pentru o viață matură. În plus,  am înțeles că ei fac parte dintr-o generație ce știe exact ce are de făcut și ce anume dorește de la viață. A fost o discuție amicală cu destăinuiri de vise, planuri, viziuni și desigur…  temeri pentru viitor.

Una dintre întrebările adresate  elevilor de azi și studenților de mâine a fost, desigur, despre viitoarea profesie sau unde își vor continua studiile după absolvirea liceului.

Cruglic elevi
Absolvenţii liecului din Cruglic

– Eu voi merge la Academia de Poliție din Chișinău – ne mărturisește Mihaela Surucean, o tânără plină de romantism pe care și-l exprimă deseori în versuri, dar azi vorbește atât de serios despre viitoarea profesie, încât deja o vezi purtând uniforma de polițist și parcă te simți într-adevăr mai în siguranță cu astfel de polițiști ce scriu versuri!

– M-am informat permanent despre misiunea unui polițist, iar când citesc sau privesc știri despre Academia de Poliție, mă simt deja acolo, mă văd deja studentă la acea instuție de învățământ. Acesta este visul meu de când eram mică…

Mihaela nu este singura ce are planuri să meargă la Academia de Poliție: în banca vecină stau doi flăcăi înalți ca brazii, care la fel spun că vor îmbrățișa profesia de polițist sau, în cel mai rău caz, vor merge la Universitatea de Educație Fizică și Sport. Tinerii sunt Vasile Verdeș și Vasile Ceban, cunoscuți pentru pasiunea lor pentru sport și numeroasele victorii obținute la diverse probe sportive în cadrul multor competiții raionale și naționale. Poliția Moldovei are viitor cu așa bravi viitori polițiști.

– La sigur voi merge în România ca să-mi continui studiile la vre-o universitate din București  sau Timișoara,  – ne relatează Ecaterina Băluțel. – Doresc să obțin studii economice sau în domeniul relațiilor internaționale. Consider că sunt facultăți cu perspectivă.

Ana Crăciun este și ea într-un gând cu colega ei și la fel tinde să învețe în România, și anume la Univeristatea „Vasile Alexandri” din Bacău, la facultatea de sport.

– Îmi place mult domeniul jurisprudență, a declarat Hâncu Ana, la fel elevă a clasei XII-a, mă mai gândesc   și la domeniul bussines și administrare, dar nu știu precis dacă voi merge la aceste facultăți fiindcă după studii  trebuie și să  găsești un loc de lucru normal. Personal am foarte mulți prieteni care au studiat la drept și astăzi sunt șomeri sau, pur și simplu, activează în alte domenii. Știu  precis că voi alege o facultate din Republica Moldova, adică de acasă. Și tot acasă vreau să activez!

Antonela Chetrean vrea să continuie tradiția familiară și va merge la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu” din Chișinău, unde au studiat mama și bunica ei, astfel speră să dăinuie dinastia.

Unii au spus simplu că vor să plece peste hotare indiferent unde și pe ce perioadă. Au răsunat diferite destinații: Germania, America, Olanda…unde au pe cineva din rude stabilite acolo.

Discuțiile s-au aprins la întrebarea mea dacă statul face tot posibilul pentru ca ei, tinerii de azi și viitorul de mâine al acestei țări, să aibă toate condițiile pentru studii:

– Este foarte important ca statul să depună maxim efort ca diplomele de studii obținute în țară să fie recunoscute pe plan internațional, ca să putem merge acolo unde credem că este cel mai oportun pentru noi în a obține studii de calitate, a declarat Ecaterina Băluțel.

– Condiții pentru studii sunt, mă refer aici și la liceul în care învăț în prezent, dar și la instituțiile de învățământ din țară, dar deja problema este în angajare în câmpul muncii și, desigur, mărimea salariului –  problemele ce cauzează  plecarea tinerilor din țară, a conchis pe o notă mai tristă Ana Hâncu.

– Chiar dacă se oferă un loc de muncă după absolvirea  facultății, de multe ori geografic el nu convine, fiind în alt raion, oraș, parte a țării, ceea ce presupune probleme de cazare, trai și în general este dificil pentru un tânăr specialist să supraviețuiască cu un salariu de bugetar, a adăugat Mihaela Surucean.

– Liceul Teoretic Cruglic Întrunește toate condițiile necesare pentru studii și este foarte important pentru noi ca să susținem examenele de bacalaureat aici – în apropiere de casă, asta reduce esențial din stresul examenelor. Chiar și apropiații ne motivează și   ne încurajează suficient ca să obținem rezultate bune, a spus spre final Ion Stanila.

– Și cel mai important e ca pe vitor și statul pentru care suntem gata să oferim din energia tinereții și a visurilor noastre, să întrunească condițiile necesare de trai și muncă….În caz contrar, vom realiza visurile noastre în altă parte, a pus punct discuției Ana Hâncu.

Punct și de la capăt: ei sunt gata să muncească pentru viitorul acestei țări, important e să nu-i dezamăgim!

A dialogat: 

Alexandru Rusu

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button