Vaci otrăvite cu salpetru

La 3 noiembrie, câţiva locuitori ai satului Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, au avut surpriza neplăcută să afle că le-au pierit vacile, care cu o oră în urmă fuseseră duse la păscut.

- Trei animale au pierit pe toaloaca unde pe parcursul a 30-40 min se adună, de obicei, cireada. Cea de-a patra vacă a murit la scrut timp, pe drum spre păşune. Alertați, specialiştii noştri au preluat probe biologice de la animalele pierite, pe care le-au transportat la Centrul Republican de Diagnostică Veterinară. Rezultatul va fi cunoscut peste 72 de ore, dar din cercetările la faţa locului bănuim că vacile ar fi mâncat salpetru (selitră amoniacală), pe care cineva a împrăştiat-o pe această toloacă, – ne-a informat Serafim Babenco, şef-adjunct al Direcţiei Raionale pentru Siguranţa Alimentelor Criuleni.

Pentru a nu admite consumarea cărnii animalelor pierite, speciliţştii DRSA şi vice-primarul satului au supravegheat procesul de ridicare a acestora şi înhumare.

A fost aruncat salpetrul accidental sau intenţionat, urmează să stabilească organele abilitate. Surse din cadrul IGP Criuleni ne-au informat că deocamdată persoana care a comis acest fapt nu a fost identificată. Localnicii bănuiesc că cineva şi-ar fi făcut curăţenie în remorca tractorului, şi că acţiunile presupusului făptaş ar fi fost neintenţionate.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *