Urme ale războiului de acum 70 de ani

Încă un proiectil ascuns în pământ în anii celui de-al doilea război mondial a fost descoperit la finele lunii octombrie, în satul Mălăieşti, raionul Criuleni. Potrivit lui Nicolae Bulat, inspector în cadrul SPC a SSE Criuleni, în apropiere de râul Nistru, în timpul executării unor lucrări de nivelare a terenului pe care se preconizează a fi construite case, într-o movilă de prundiş, buldozeristul a observat un obiect asemănător unei bombe cu aruncător.
Фото0744
Omul a anunţat Inspectoratul de Poliţie şi Secţia Situaţii Excepţionale, care au asigurat paza proiectilului cu calibrul 82 mm până ce acesta a fost preluat de către geniştii Ministerului Apărării şi lichidat pe poligonul de la Bulboaca. Asemenea proiectile, spun specialiştii, în cazul în care explodează, acţionează letal în raza a 250 de m.
Aceeași sursă ne-a mai informat, că pe data de 10 noiembrie a mai fost găsită, în or. Criuleni, în timpul lucrărilor agricole în apropiere de Nistru, o bombă de același calibru, la fel lichidată de geniști, și este al cincilea caz, în 2015, de depistare a obiectelor explozive, primele trei fiind înregistrate tot în apropiere de malul Nistrului, în satul Zolonceni, în timpul defrişării unei păduri.
În cazul în care sunt depistate muniţii vechi, salvatorii amintesc că acestea nu trebuie mişcate din loc, se interzice să fie desfăcute sau predate agenţilor economici, care colectează metale vechi, să nu le lovească şi să nu le taie, să nu le pună pe foc şi să nu aprindă ruguri în apropierea lor. În cazul depistării muniţiilor, se anunţă imeadiat autorităţile publice locale, poliţia sau secţia situaţii excepţionale la telefonul 901.

Info “E-C”

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *