Uniunea Europeană finanțează proiecte de infrastructură socială pe ambele maluri ale Nistrului

Pe 13 noiembrie 2015 au fost anunţate cele 20 de comunităţi de pe ambele ale Nistrului care vor implementa proiecte de infrastructură socială, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene (UE). Iniţiativele au fost selectate în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

DSCN2356

Anul 2014. Ceremonia de inaugurare a Casei deCultură din Coşniţa, renovată prin proiectul PNUD.

Peste 3 milioane de euro vor fi investiţi pentru condiţii mai bune pentru populaţie în instituții medicale, educaționale, de cultură, sport. Lucrările de renovare vor demara până la finele lui 2015. Valoarea financiară a fiecărui proiect variază de la 94.000 la 190.000 de euro.

„Uniunea Europeană face tot posibilul pentru a susține platformele de cooperare comună ale reprezentanților autorităților locale și societății civile de pe cele două maluri ale râului Nistru”, a afirmat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Proiectele au fost selectate din rândul celor 135 de propuneri depuse de 95 de localităţi de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Suntem încântați să vedem cum reprezentanții comunităților locale, partenerii de implementare și beneficiarii își direcționează eforturile spre identificarea propunerilor care vizează sporirea încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Suntem convinși că realizarea acestor proiecte va contribui esențial la îmbunătățirea calității vieții oamenilor”, susţine reprezentanta adjunctă PNUD Moldova, Narine Sahakyan.

Potrivit comunicatului de presă al PNUD în Moldova, programul va finanţa şi obiecte de infrastructură din raioanele Dubăsari şi Criuleni, acesta fiind unul din instrumentele de îmbunătăţire a condiţiilor de trai ai locuitorilor din zona de securitate şi un pas concret spre reunificarea ţării prin creşterea încrederii reciproce a cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Astfel, pentru finanţare au fost selectate proiectele „Renovarea Centrului de Cultură” din satul Doroţcaia, raionul Dubăsari, „Renovarea Centrului de Cultură” în s. Molovata, rl Dubăsari. Au fost eligibile şi două proiecte depuse de autorităţile publice din raionul Criuleni, şi anume proiectul “Modernizarea Centrului Cultural Regional” din s. Slobozia Duşca, şi proiectul „Renovarea centrului de cultură şi sport” din satul Corjova.

Alte opt proiecte de renovare a infrastructurii educaţionale şi sociale vor fi finanţate în localităţi din regiunea transnistreană, precum oraşele Dubăsari, Râbniţa şi Tiraspol, Dnestrovsc, satele Hlinaia, Nezavertailovca, Raşcov şi Chiţcani.

Toate proiectele selectate dețin un potențial sporit sub aspect de promovare a măsurilor de încredere.

Etapa ulterioară de selectare va fi anunțată în 2016. Numărul iniţiativelor susţinute este repartizat în mod egal pe ambele maluri ale râului Nistru.

Începând cu anul 2009, prin intermediul Programului au fost realizate peste 50 proiecte de îmbunătățire a obiectelor de infrastructură socială.

Programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” își propune să sporească încrederea între oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin susţinerea activităţilor comune în două domenii cheie: dezvoltarea afacerilor și îmbunătăţirea infrastructurii localităţilor.

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *