Un oniţcănean a declarat război sapei şi hârleţului

“Ai auzit? Feciorul lui cumătru Colea şi-a făcut singur tractor!” – discutau doi bărbaţi în autorbuzul de rută, venind de la Chişinău. În ziua în care a împlinit 30 de ani Vasile Ciubuc din Oniţcani, după ce a servit oaspeţii la masa pregătită de soţie, a trecut cu fiecare, pe rând, prin garaj, să le satisfacă curiozitatea. Or, de când am auzit conversaţia consătenilor din autobuz, au trecut jumătate de an. De atunci despre isprava lui Vasile s-a dus vestea în tot satul.

Rugat să ne arate şi nouă “manufactura”, stăpânului îndată îi încep a sclipi ochii şi faţa i se luminează de un zâmbet mulţumit.

De-a lungul gardului se întind agregatele, la fel, meşterite de el: un plug, un cultivator pentru rândurile de vie, un cultivator pentru păpuşoi. “Da cât se poate de lucrat cu sapa?!”, răspunde Vasile la întrebarea, ce l-a făcut să se apuce de meşterit. Internetul l-a ajutat să se descurce în unele sisteme, pe care nu prea le ştia, o parte din piese le-a cumpărat, pe altele le-a adaptat din piesele avute prin gospodăria sa şi a tatălui său, şi el şofer de-o viaţă, care a adunat mai multe fiere decât îşi poate imagina un om departe de lumea tehnicii. De fapt, tatăl este cel care l-a ajutat de multe ori cu un sfat sau material.

DSCN4295

- Iniţial am cumpărat un motor de tractor T-25, apoi am confecţionat punţile, am cumpărat roţi şi  multe piese, unele le-am comandat strungarilor. Nu am calculat deocamdată cât m-a costat tractorul, dar cred că mult mai ieftin decât dacă l-aş cumpăra din oferta existentă pe piaţă. În plus, cu o căldare de motorină lucrează toată ziua, – spune Vasile, explicând cât de economă-i este maşinuţa.

Tânărul meşter spune că a lucrat la confecţionarea tractorului în pauzele dintre serviciile de la locul de muncă – este angajatul Departamentului sistemelor penitenciare. Din copilărie, muncile prin gospodărie, pe care părinţii le încredinţau celor doi fii, Vasile şi frate-său se străduiau să le “mecanizeze”, inventând tot felul de cărucioare “autobasculante” pentru adusul ierbii la iepuri, scosul gunoiului din coteţ, sau sănii cu “buldozer”, cu care era mai uşor să facă cărări prin omăt, decât cu lopata … Beneficiarii invenţiilor deseori erau şi buneii, cărora nepoţii le ajutau prin gospodărie. Înainte să –şi meşterească tractorul, Vasile a confecţionat o maşinuţă specială pentru săditul şi scosul cartofilor, drept că este electrică, şi o poate folosi doar în perimetrul curţii, dar contează rezultatul – nu se alege cu spatele rupt după câteva ore de muncă cu sapa sau hârleţul! Vasile susţine că nu are de gând să presteze servicii, deoarece nu are timp pentru asta, ci doar să-şi prelucreze arii atribuiţi familiei.

DSCN4293

Deşi nu a urmat vreo facultate, mulţumindu-se cu studii medii, pasiunea pentru lucrul manual, pentru tehnică, în special, îl ţine mare parte din orele libere în garaj, pasionat fiind de tot ce este pe roţi, mecanizat şi care-i uşurează muncile de pe lângă casă.

S. Cernov

În imagine:  Vasile Ciubuc, alături de micul său “parc agricol”.

Comments

comments

Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *