Un omagiu predecesorilor, o lecție urmașilor

Săpată și clădită din piatră brută mai bine de un secol în urmă, fântâna de pe strada Ștefan cel Mare din Criuleni a potolit setea a sute de mii de trecători. Pentru gospodarii din mahala, care s-au stabilit de ani buni cu traiul în preajma ei, sfârcul de apă, care continuă să izvorască și astăzi cu aceeași intensitate, a fost ca o mană cerească.

P1110502

- Acum, – spune octogenarul, Vladimir Zolotrco – apa potabilă vine prin țevi aproape în fiecare ogradă. Pe timpuri, însă, izvorul era unica sursă de apă. Construcția unei fântâni făcea parte dintr-o operă foarte migăloasă și responsabilă. Nu oricine se încumetă să ia hârlețul în mâini, să sape 10 și mai mulți metri în adâncime, apoi să o clădească piatră peste piatră… Numai un om cu mâini de aur, răbdător și cu credință în Dumnezeu era înzestrat cu un asemenea har.

De altfel, fântâna respectivă este și salvarea locatarilor de la blocuri, când robinetele “seacă”, și a pacienților de la spitalul raional, care preferă apă rece de izvor în locul celei din apeduct.

Duminica trecută, dis-de-dimineață, un grup de bărbați, locatari ai străzii cu pricina, au ieșit să curățe fântâna și să mai schimbe o vorbă, căci nu în fiecare zi au posibilitatea s-o facă. Mihai Păvălache, Ion Sclifos, Boris Moscalciuc, Iurie Novițchi, Vasile Gîlcă, Vladimir Hinculov, Mihai Dandara, Anatolie Grăjdian, Ștefan Portărescu ș.a. nu au uitat să-și amintească și de fântânarul, Nichita Spivacenco, cel care a dat viață acestui nesecat izvor. Și pentru că, potrivit tradiției, la procedura de curățire a unei fântâni sunt admiși doar bărbații, doamna Anastasia Trocin, gospodină cum mai rar întâlnești, nu a întârziat să-i servească pe muncitori cu plăcinte calde și bucate alese, gătite special pentru această zi.

P1110529

Apropo, tot Anastasia Trocin a fost cea, care de ceva vreme a venit cu inițiativa de a înălță în preajma fântânii pe locul celei vechi o răstignire nouă, din piatră albă. De luni bune a tot mers din casă în casă, a venit cu un demers și la primăria locală, care a acceptat să aloce în acest sens 20000 lei. Până la urmă, efortul nu a fost zadarnic. Sâmbătă, 19 iulie, curent, vestiții meșteri în cioplitul pietrei, tatăl și fiul, Victor și Adrian Tașnic din Cosăuți, Soroca, au instalat, cu ajutorul localnicilor, răstignirea multdorită de creștini. Astfel tinerii au avut un exemplu de implicare lăsat de locuitorii acestei străzi, trecuți de prima tinerețe, exemplu de asigurare a  durabilității moștenirii spirituale și materiale a neamului. Or, nu oricine poate construi o fântână, dar prin unire de forțe și mijloace, cu bunăvoință e apt orice om să asigure dăinuirea ei în timp.

Text și fotografii de Gh. Motricală

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *