DubăsariEst-CurierSocial

Un grant, care a schimbat spre bine viaţa unei familii

„Trebuie să-ţi doreşti tare de tot şi vei obţine neapărat!” – şi-a spus Svetlana Ghirea, din Corjova, raionul Dubăsari, atunci când a aplicat planul său de afaceri pentru a accesa un grant de la Asociaţia Obştească „ProAbility”, care a lansat, în parteneriat cu Asociaţia Obştească „Asociația Nevăzătorilor din Moldova” un concurs de granturi pentru afaceri mici, destinat persoanelor cu dizabilităţi de vedere.

Informaţia despre concursul de granturi a ajuns la Svetlana şi soţul său, Grigore, prin intermediul lui Anatolie Naghiţ, preşedintele Organizaţiei teritoriale Dubăsari a Asociaţiei nevăzătorilor. „Am aflat, că în luna mai urma să se desfăşoare concursul. Am discutat cu membrii biroului pe cine putem implica din membrii noştri şi am găsit de cuviinţă să informăm doi membri, să le propunem să participe. Condiţia era să aibă o idee de afacere, să aibă şi surse proprii. Din 13 aplicanţi din toată ţara, 10 au câştigat grantul, printre care şi Svetlana Ghirea” – ne spune dl Naghiţ începutul istoriei.

img_4269
Grigore şi Svetlana Ghirea din Corjova, Dubăsari, în gospodăria lor

„Eu aveam toată încrederea că voi câştiga! Această propunere a venit tocmai la ţanc. Atunci trebuia să decidem: ori vindem toţi porcii, ori căpătăm şansa să mărim numărul de capete. Noi am început a creşte mai mulţi porci şi de la bun început am contat numai pe forţele proprii. Dar la un moment dat am epuizat toate furajele, iar ca să ne extindem, nu aveam bani pentru încăperi suplimentare în care să ţinem scroafele. Acest grant ne-a ajutat să procurăm repede materiale de construcţie şi să construim încăperile necesare, să suplinim rezervele de hrană şi să procurăm o moară pentru gospodărie” – explică Svetlana Ghirea ce a făcut cu cei 12 mii lei de la „ProAbility”. Apropo, asociaţia le-a ajutat să scrie planul de afaceri şi doar jumătate din bani sunt grant, cealaltă jumătate antreprenoarea o va restitui în rate, acestea fiind condiţiile ajutorului.a

De fapt, soţii Svetlana şi Grigore Ghirea se ocupă de creşterea animalelor mai bine de 10 ani şi este o ocupaţie, pe care, spun ei, au învăţat-o de la părinţi. Succesul lor, zic într-un glas, constă în faptul că au experienţă, cunosc multe din secretele creşterii porcilor pentru carne şi, afirmă, produc carne ecologică, fără a utiliza premixuri, doar cu mâncare naturală, „aşa cum o făceau părinţii noştri”. Tocmai de aceea, un porc crescut înseamnă aproape un an de muncă şi cca 600 kg de cereale, în schimb această metodă le aduce un plus de clienţi, care sunt gata să procure animalele pentru carne anume de la ei.

img_4272

„Avem în ocol două scrofiţe, care deja au fost negociate, şi câţiva porci mai mici, care încă trebuie să mai crească. Acum pregătim încăperile pentru ca cele două scroafe să-şi poată aduce pe lume puii. Clienţii noştri sunt mai mult din sat, care transmit informaţia de la unul la altul. Un alt plus – suntem la marginea satului şi, practic, nu deranjăm vecinii cu activitatea noastră, că aproape nu avem vecini. Animalele noastre sunt sănătoase, or, avem şi medic veterinar care ne deserveşte, dar şi noi avem interesul să facem totul ca la carte, să avem ce vinde. De profesie sunt vânzătoare, dar suntem nevoiţi să învăţăm multe alte profesii, ca să ne întreţinem. Am început a construi această casă odată cu începutul războiului, dar abia de vreo vreo cinci ani ne-am mutat în ea. Copiii deja sunt mari, noi însă mai avem de construit… Suntem o familie prietenoasă, tocmai de aceea nu am căutat să plecăm peste hotare. Acasă, şi părinţilor reuşim să le ajutăm, şi ei ne ajută. Şi le mulţumim mult celor de la “ProAbility” pentru că au lansat acest concurs de granturi!” – a spus Svetlana.

Soţii Ghirea intenţionează să găsească şi alte posibilităţi de extindere a afacerii. Dacă vor avea norocul să mai câştige vre-un grant, Grigore planifică să cumpere un motobloc, ca să poată să-şi cultive o parte din cereale, sau, cel puţin, să nu înmulţească buruienile pe loturile de lângă casa sa, lăsate pârloagă de către proprietari. Dar, deocamdată, are suficiente obligaţii în gospodăria de pe lângă casă.

S. Cernov

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button