Ultimul snop adunat la Hârtop

În ziua  de 2 august, 2015, hârtopenii s-au adunat în parcul Casei de Cultură Hârtopul Mare să cinstească minunea pământului, minunea pe care o obţine omul prin muncă – pâinea, şi la finele sezonului de recoltare a culturilor spicoase să reînvie tradiţia sărbătorii „Ultimul snop”. Cu acest prilej la sărbătoare a fost invitat preotul din satul Hârtopul Mare, Grigore Plăcintă, cu rugăciunea de mulţumire pentru roada din hambare.

Hirtop Ultimul Snop

Anatolie Delimarschi, primarul comunei Hârtopul Mare,  i-a felicitat pe cei prezenţi cu ocazia încheierii secerişului, mulţumindu-le pentru munca depusă şi le-a urat tuturor sănătate şi rezultate bune în continuare. La sărbătoare au mai fost prezenţi, alături de plugari: Dumitru Orescu, consilier raional, local şi agent economic, Dionisie Urîtu, vice preşedintele Consiliului Raional pe domeniul economie şi agricultură, care, de asemenea, au mulţumit agricultorilor pentru truda depusă, pentru contribuţia pe care o aduc an de an.

Administraţia Publică Locală, Consiliul local în colaborare cu Consiliul Raional Criuleni, în semn de respect şi recunoştinţă pentru rezultatele obţinute în acest an, i-a desemnat cu diplome şi premii pe plugarii, care plămădesc din soare, ploaie şi ţărână, pâinea noastră cea de toate zilele, ei, care din moşi-strămoşi, au învăţat să crească grâul, mângâind spicele ca pe fruntea unui copil, luând bobul în palmă, când se coace şi simţindu-l cântărind cât pământul.

Cel mai bun mecanizator, combiner fruntaş a fost invitat să treiere, simbolic, ultimul snop cu combina condusă de el în perioada secerişului.

Buna dispoziţie la această sărbătoare a fost însufleţită de colectivul de copii din comună, care a prezentat un program artistic.  Sărbătoarea a culminat cu un concert de zile mari,invitaţii speciali fiind Olga Ciolacu, Igor Cuciuc şi Vasile Tumuruc.

Hirtop Ultimul snop 3

La sărbătoare au fost invitaţi meşteri populari, care, de asemenea, au fost menţionaţi cu diplome şi tradiţionalul colac moldovenesc.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un şir de acţiuni sportive: tradiţionala trântă, ridicarea halterei şi tragerea otgonului.

Am petrecut mununat “Ultimul Snop” şi mulţumim nespus de mult celor, ce muncesc din greu pentru a ne alinta cu aroma proaspătă de pâine şi le dorim în viitor roade mai bogate şi mai bune!

Cornelia Catărău şi Elena Bâtcă, fotografii de autori

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *