Turneul transparenței a fost finalizat la Criuleni

Raionul Criuleni este declarat de IDIS ”Viitorul ” lider la capitolul transparență decizională alături de Strășeni și Fălești.

În cadrul vizitei de studiu la CR Criuleni efectuate în cadrul proiectului ”Susținerea democrației și transparenței instituțiilor publice-cheie din Republica Moldova”, expertul Veaceslav Ioniță a adresat mai multe cuvinte de apreciere a activității colaboratorilor Consiliului raional respectiv, care „Cu bani puțini-oferă maximum informații cetățenilor” și ”publică mai mult decât minimul prevăzut de lege”, căci cetățenii trebuie să cunoască zilnic ce face APL, iar autoritățile ar scăpa de mai multe probleme, dacă lucrurile vor fi făcute publice.

turneu

Monitorizarea transparenței decizionale, care e la a patra ediție, a fost făcută pe un eșantion de 60 de localități (40 de orașe și 20 cele mai mari sate/comune) și 32 de consilii raionale, astfel că desemnarea liderilor pentru 2019 poate fi documentată și argumentată prin fapte. Nouă criterii de transparență: accesul la informație, participarea în procesul decizional, procesul bugetar, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, administrarea proprietății publice, conflictul de interese, resursele umane, serviciile sociale și investițiile autorităților locale în anul 2019 au propulsat raionul Criuleni pe locul trei – 60 de puncte . Punctajul maxim pentru administrația unei autorități publice locale constituie 100 de puncte.

Evident că mai sunt rezerve referitor la asigurarea transparenței decizionale și din acest motiv IDIS ”Viitorul” a elaborat un set de recomandări special pentru raionul Criuleni, ca cei buni să devină și mai buni și să poată deveni un exemplu pentru ceilalți funcționari din republică. Potrivit raportului cu privire la transparența autorităților administrației publice locale din Republica Moldova, în anul 2019, media generală de transparență a 32 de raioane monitorizate este de 37,67% și de 24,0% în cazul orașelor și satelor. Astfel, comparativ cu clasamentul din 2018 media generală de transparență a crescut cu 0,39 % pentru administrațiile publice locale de nivelul II, dar a scăzut cu 4,47% în cazul autorităților publice locale de nivelul I.

E. Chiriac

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *