Tudor Andreev: “Dacă au promis, să se ţină de cuvânt!”

Tudor Andreev din Criuleni ne-a vizitat la redacţie să ne întrebe, de ce nu continuăm să abordăm tema bulevardului inundat din mijlocul oraşului, acolo unde bărbatul s-a mutat cu traiul în 1998 şi tot de atunci a început lupta lui şi a câtorva vecini cu apele după ploi abundente.

DSCN4633

-        Când am venit să locuiesc în casa de pe bulevard, apa nu se oprea pe trotuare, ci ne inunda grădinile. După o ploaie mai mare, îmi amintesc bine, cum vecinii, care erau oameni inteligenţi, profesori, dar deja în vârstă şi nu puteau lua măsuri de protecţie contra apei, comunicau între ei din ferestrele caselor inundate, rămâneau blocaţi în case până se retrăgeau apele. Cu timpul, locatari mai tineri au luat locul celor mai în vârstă şi pomenindu-se în aceeaşi situaţie, de frica să nu li se năruie casele, au construit acele garduri din piatră şi au ridicat nivelul hotarelor dintre bulevard şi curţi ca să-şi protejeze proprietăţile. După ce a fost asfaltată strada Viilor şi i s-a ridicat nivelul, apa de pe ea, la fel, a început a inunda curţile locatarilor de acolo. Atunci ei au procedat logic, ca să se apere de puhoaie au spart bordurile care îndreptau apa spre canalul de scurgere de lângă liceu şi apa a început a veni la noi pe lângă şcoala primara. O cantitate mare de apă vine spre bulevard din intersecţia străzilor Coşevoi, Neaga şi Victoriei, pe acele scări cărora eu le zic „Cascada Niagara”.

-        Problema care vă vizează direct cere soluţie de bani mulţi, care nu sunt în buget. Aşa spun autorităţile.

-        De fiecare dată când se organizează dezbateri înainte de următoarele alegeri merg să le ascult candidaţilor promisiunile. Ei spun că e nevoie de bani. Opinia mea e că nu trebuie să aşteptăm proiecte de milioane, ele nu vor fi. Am văzut scheme desenate frumos, convingător, dar nu este real să le vedem degrabă. Eu cred că cea mai bună soluţie e să reconstruim strada Viilor în aşa fel, încât să se facă o scurgere lejeră spre canalul de evacuare a apei. Şi sunt convins că oamenii din zonele inundate trebuie consultaţi în primul rând privind lucrurile, care îi vizează direct, ei pot sugera celor pe care i-am ales să ne conducă şi soluţii, ceea ce, cu regret, nu se face. Da promisiuni tot ascultăm din 2000…

DSCN4630

-        Atunci când este inundat bulevardul, cum intraţi şi ieşiţi din curtea casei?

-        Cu anii, ne-am făcut a doua ieşire. Dar mi-i milă de copiii, care vin la şcoală prin băltoacă şi care făcăluiesc acel glod, îl duc în şcoală şi ajung cu încălţămintea udă la lecţii. Cum nu dai, bulevardul e o arteră importantă în oraş şi problema îi vizează pe mulţi locuitori şi oaspeţi.

-        Care ar fi mesajul Dvs către autorităţi?

images

-        Să îndeplinească ceea ce au promis în campania electorală. Majoritatea dintre candidaţii care au aspirat la funcţia de primar acum sunt consilieri şi au aceeaşi putere de acţiune, de decizie. Dar dacă nu pot şi nu ştiu cum, n-au ce promite. Cred că e corect ca inundarea bulevardului să fie o problemă prioritară în oraş. Şi cred că e nevoie să se discute cu oamenii, pentru că aşa se pot soluţiona foarte multe probleme. Consilierii, chipurile, vin şi acţionează de la numele oamenilor, dar tot mai mult pentru interesele lor.

A înregistrat,  Svetlana Cernov

Imagine:  Tudor Andreev (sus); pieton derutat (jos).

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *