(Video) Tradițiile prind rădăcini adânci la Oxentea

Sâmbătă, 24 octombrie, în centrul s. Oxentea s-a adunat lume de pe lume. De la mic la mare au venit să sărbătorească Toamna de Aur, o tradiție înrădăcinată adânc, care încununează munca oamenilor de un an de zile. Și de această dată colaboratorii Casei de cultură din localitate, director Mihai Andrieș, au ieșit în scenă cu un program artistic bogat și variat.

 

 

Daniela Bejan, Marina Rînja, colectivele folclorice „Firicel de busuioc” şi „Oxântencele”, membrii cercului de dans „Doruleţ” – talente incontestabile, au încins atmosfera, oferindu-le celor prezenţi adevărate clipe de revelaţie. După care microfonul a fost transmis artiştilor profesionişti, Anişoara Dabija, cuplul Corina Ţepeş şi Costi Burlacu, veniţi de la Chişinău cu un buchet de melodii, care au  prins bine la public și au generat ovațiile localnicilor.

La ediţia din acest an organizatorii nu au lăsat fără atenție nici  oamenii în etate. Doi câte doi, 15 cupluri, care şi-au sărbătorit recent nunta de rubin – 40 de ani de la înregistrarea căsătoriei, au urcat în scenă, unde primarul Valerie Rusu, îi aştepta cu câte un cadou. Cadouri din partea primăriei au primit şi cea mai tânără familie oficializată cu doar o zi înainte, Tudor şi Cristina Portăresco, dar şi cel mai tânăr cetăţean al satului, Alex Leca, cel mai în vârstă oxântean, Ion Bordos cu peste 90 de ani la activ.

Acordarea premiilor, însă, nu s-a oprit aici. Pentru cel mai bun vin de casă şi un premiu pe potrivă i-a fost oferit lui Ion Beznos, iar de premiul pentru cea mai gustoasă ţuică s-a învrednicit Mihail Leca. Cel mai iscusit meşter popular (sculptatul în lemn) s-a dovedit a fi Dumitru Portaresco, iar în domeniul promovării artei croşetatului – Lilia Tataru.

Cu diplome şi premii băneşti au fost răsplătite şi colectivele primăriei, Centrului de zi pentru copiii cu dizabilităţi, OFM, Grădiniţa şi Casa de cultură.

Printre oaspeţii de onoare ai sărbătorii au fost Maria Jimbei, vice preşedintele raionului Dubăsari, Iurie Andriuţiă, preşedintele raionului Criuleni, primarul satului Molovata, Igor Brînză şi primarul de Holercani, Tudor Tanasiev.

Text şi fotografii de Gh. Motricală

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *