Suspiciuni la LT Măgdăceşti

După ce la 19 martie, curent, a expirat contractul individual de muncă încheiat cu Lidia Tentiuc, directorul L.T. Măgdăcești, Direcția Educație Criuleni a anunțat concurs pentru suplinirea noului post vacant. Până la numirea unui nou manager exercitarea funcției de director interimar a fost atribuită, după cum era și firesc, directorului adjunct al instituției, Elenei Țurcan. În consecință o parte din profesori s-au arătat nemulțumiți de  felul cum au procedat responsabilii de la educație, iar la începutul săptămânii curente chiar au solicitat întâlnirea cu președintele raionului, Pavel Spânu pentru a-i spune ce cred despre această numire. Aceștea susțin că fosta directoare este un maneger foarte bun și că ar trebui să rămână în continuare în funcție doar că nu au încredere în concursul preconizat și cred că până la urmă va fi fraudat.

74420579_1872086986271038_8465093567881150464_n

Pavel Spînu a promis că va monitoriza cazul astfel încât alegerea noului director să fie una corectă, în strictă concordanță cu legislația în vigoare.

Ținând cont de situația tensionată ce domină în cadrul L.T. Măgdăcești generată de problema alegerii noului director, am solicitat părerea Alei Ungureanu, șefa Direcției Educație Criuleni și iată răspunsul primit:

”Prin prezenta, Direcţia Educaţie Vă informează că la data de 19 martie 2020 a încetat contractul individual de muncă cu dna Tentiuc Lidia, directorul LT Măgdăceşti, în legătură cu expirarea termenului contractului individual de muncă, conform art.82 lit.(f) din Codul muncii.

În temeiul art.153, alin. (3) al Codului educaţiei al RM, (care prevede că „în perioada de pînă la numirea prin concurs a directorilor instituţiilor publice de învăţămînt, conducerea instituţiilor va fi exercitată de către directorii interimari desemnaţi de către autorităţile cu competenţe legale de numire în funcţie”), prin ordinul Direcţiei Educaţie Criuleni 05-C din 20 martie 2020 a fost desemnată în funcţia de director interimar al LT Măgdăceşti, directorul adjunct, dna Ţurcan Elena.

Prin numirea în funcţia de director interimar al unei terţe  persoane  s-a urmărit scopul de evitare a utilizării resurselor administrative de către dna Tentiuc L., ca interimară, or, la concurs sunt depuse 6 dosare, inclusiv, şi dosarul dnei Tentiuc Lidia. Astfel, s-a asigurat echitatea tuturor participanţilor la concurs.

Acțiunile întreprinse de către Direcția Educație privitor la încetarea raportului de muncă cu dna Tentiuc Lidia şi desemnarea unei alte persoane în funcţia de director interimar sunt în concordanță cu actele normative în vigoare.”

Apropos, instituția de învațământ din Măgdăcești a capătat statut de Liceu în 2001 și este una dintre cele mai solicitate din raionul Criuleni, având elevi din peste 10 localități, inclusiv,  din raioanele Strășeni, Orhei și chiar Chișinău. A fost modernizată substanțial în ultimii zece ani. S-au facut investiții serioase, iar suspiciunile DE Criuleni față de ex-directoare și a unor reprezentanți ai colectivului față de organizatorii concursului pentru desemnarea managerului instituției generează mai multe semne de întrebare. Școala este localul unde ar trebui să troneze profesionalismul, corectitudinea, echidistanța, onestitatea și respectul între colegi, calități care ar ajuta la rezistența în fața fluctuațiilor politice.

Gh. Motricală

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *