Campanii Est-CurierEst-CurierSocial

Sunt oare jocurile on-line adevărata cauză a suicidului printre adolescenţi?

Angajaţi ai instituţiilor statului, speciaslişti în domeniu, la care puteţi apela dacă aveţi nevoie de ajutor, vor prezenta, în cadrul campaniei  „E-C”: Copilul este o valoare! Ascultă-l!, soluţii, sfaturi şi exemple de comportamente, care, adoptate de părinţi, ar putea ajuta la îmbunătăţirea relaţiilor cu adolescenţii sau copiii. 

Invitata rubricii – Mariana Mîţu, psiholog, Serviciul de Asistenţă Psihopedagogică Criuleni, va răspunde la întrebările: 

Sunt oare jocurile on-line adevărata cauză a suicidului printre adolescenţi?

Cum ne dăm seama că jocul preferat al copilului este benefic sau nociv pentru dezvoltarea lui? La ce să fie atenţi părinţii?

Mariana Mitu
Mariana Mîţu

„Tendința umană este de a evita conotațiile negative ca: depresie, moarte, suicid, însă în ultimul timp noi tot mai des ne confruntăm cu acești termeni. Din sursele mass-media, on-line,  suntem  des informați despre diferite cazuri în care adolescenții își pun viața în pericol. La rândul lor, părinții se întreabă care ar fi cauza? Cum ar putea preveni unele situații de risc?

Vârsta adolescenței mai este numită vârsta afirmării și căutărilor, a oscilațiilor sufletești, lupta în căutarea propriilor valori. Anume în această perioadă a frământărilor, riscurile și influențele sunt mai mari.

Unul dintre riscurile actuale în rândurile adolescenților sunt jocurile on-line. Navigarea pe internet, nelimitată și necontrolată, nu poate aduce multe beneficii unui copil, fiind puse în risc sănătatea fizică și psihică. Părinții ca primele persoane responsabile de educația copilului, trebuie să cunoscă care sunt interesele, prietenii și rețelele de socializare pe care contactează. Astfel ei vor putea preveni și evita unele momente dificile și neplăcute.

Deseori părinții se pot întreba, cum să ne dăm seama că jocul în care se joacă copilul este unul benefic sau nociv?

Foarte simplu, urmărind copilul, discutând cu el, observând reacțiile sale și comportamentul. Primele semne de comportament verbal sau nonverbal neclare pentru părinte, care îl pun pe gînduri, sunt niște săgeți care îl obligă pe părinte să fie mai atent, mai responsabil, mai afectuos față de adolescent și la necesitate să apeleze la un specialist. Dar nu putem spune că jocurile on-line sunt cauza principală care îi pune pe copii să încerce diverse tentative de suicid. Statistică și experiența demonstrează că motivul principal a tentativelor  suicidare la copii, este lipsa de atenție și afecțiune din partea familiei. Valorile de Bunătate, Respect, Dragoste și Demnitate nu sunt manifestate de către părinți față de adolescent, mai des  fiind neglijați sau lăsați prea independenți. Adolescența este perioada în care copilul învață să facă față la greutăți, disconfort, descurajare și dezamăgire sub bagheta părinților. Când această baghetă lipsește, punctul de sprijin al adolescentului este foarte mic, la fel ca și suportul emoțional.

Pentru a preveni riscurile și asigura integritatea emoțională a adolescenților părinții trebuie :

*  Să manifeste autocontrol și să discute cu copilul despre cum se simte el, dacă poate se simte singur sau îi lipsește atenția sa.

*    În situații dificile, să convingă copilul că vrea să-l ajute, asigurându-l că este mândru de el și crede în viitorul lui.

Greșelile cele mai mari pe care le comit părinții în relația cu copii, sunt pedeapsa, amenințarea, numirea cu cuvinte dezonorante și intimidarea, astfel pot apărea  riscurile de tentative de suicid. Arătați-i dragoste necondiționată copilului, indiferent de potențialul său școlar, interese și aptitudini, dezvoltându-i o imagine de sine bună și un fundal emoțional pozitiv.

Notă: specialiştii Serviciului de Asistenţă Psihopedagogică Criuleni, care se află în subordinea Direcţiei Educaţie Criuleni, pot fi contactaţi la sediul lor din or. Criuleni, bd Biruinţa, 12, et.4, între orele 8.00 – 16.00. Unul dintre scopurile Serviciului  este „Acordarea ajutorului specializat părinților, cadrelor didactice, altor specialiști, în procesul educației, dezvoltării și formării personalității integre și armonioase a copilului.

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button