Sondaj: În ce măsură vă afectează devalorizarea leului?

A. Crupa, Criuleni: „Nu fac afaceri, de aceea nu mă prea afectează. Cred că se va stabiliza situaţia, odată cu alegerea Guvernului. Sper că leul îşi va reveni”.

A. Cioban, Slobozia Duşca: ”Personal pe mine – mă afectează. Am programat o plecare peste hotare, în scop de schimb de experienţă, dar cu salariul meu mizer cred că nu-mi voi putea permite. Va trebui să aleg între bugetul familiei sau călătorie. Este vorba de o călătorie de serviciu, dar am nevoie de bani de buzunar. Sunt de felul meu optimist, şi cred că leul îşi va recăpăta puterea de acum jumătate de an”.

Maria, Hârtop: „Sigur că mă afcetează. Sunt pensionar, am grad de dizabilitate în urma unui accident de muncă şi cu pensia  care o am nu-mi pot permite nici medicamentele necesare. Preţurile sunt enorme, şi la produsele alimentare, şi la medicamente. Am pensia de 1079 de lei. În viaţă sunt optimistă, dar că preţurile vor scădea – nu cred, pentru că n-a fost niciodată în ţara noastră să scadă preţurile. Pentru lume nu se face nimic bun. Se fac cheltuieli enorme pentru alegeri şi iată, nici un guvern nu avem. Dar banii tot din buzunarul bugetarilor şi pensionarilor se iau. De aceea Moldova nu se dezvoltă, pentru că tineretul pleacă”.

N. Covalciuc, Criuleni: „Pe toţi îi afectează, nu numai pe mine. Dacă vom vrea să facem o achiziţie oarecare, nu o vom face, se va recalcula la cursul valutei.DSCN3394

E vorba chiar şi de produse alimentare, de mobilă, îmbrăcăminte sau încălţăminte. Cred că anul acesta vom renunţa la vacanţe. Mai greu le va fi şomerilor şi pensionarilor. Îmi pare rău de situaţie…Oamenii simpli nu sunt vinovaţi. Conducerea e vinovată. Mă scuzaţi, 27 de miliarde… De undă să mai fie ceva?”

Marian, Cimişeni: „Foarte tare mă afectează. Nu trebuie să ne gândim, dar să plecăm mai repede!”

Viorica, Criuleni: „Am planificat demult să cumpăr o hotă. Dacă jumătate de an în urmă era 600 de lei, azi am cumpărat-o cu 1150. Preţul l-a fixat vânzătorul faţă de mine, şi a zis, că dacă mă aranjează, pot s-o cumpăr. Sunt şocată”.

Natalia, Criuleni: „Foate mult mă afectează. Am un împrumut în euro, pe care trebuie să-l restitui din salariul primit în lei. De ce n-au crăpat cei de la guvernare?!”

A. Samoil, Criuleni: „Nu aşteptăm nimic bun de la ziua de mâine. Noi ne facem cinstit datoria, dar de noi îşi bat joc cei de sus. Nu prea avem ce vinde în magazin. Unii furnizori refuză să ne livreze marfă, până nu se vor stabilza preţurile.DSCN3399

Astăzi am dat comandă la lactate, furnizorul ne-a prevenit, că vom primi lactatele cu preţuri majorate, nu ne-a spus cu cât, dar ne-a prevenit să citim bine factura. Preţurile s-au menţinut stabile un an şi o lună. Pâinea de la Orhei s-a scumpit. Franzela de 3,50 se vinde acum cu 3,70. Pâinea de la Vadul-lui Vodă nu s-a scumpit, deocamdată, dar dacă se va majora preţul la energie electrică, cred că scumpirile sunt inevienitabile. Pe noi nu ne mai sperie nimic, dar din experienţa de viaţă putem deduce că odată ce au crescut, preţurile nu mai scad niciodată”.

N. Jelamschii,  Criuleni: „Împreună cu soţia câştigăm 3 mii de lei. Ieri am achitat serviciile – 1800 de lei. Ce ne mai rămâne?

DSCN3400O nimica toată. Salariile noastre ar trebui să fie cu cel puţin 30% mai mari faţă de nivelul actual, ca să putem supravieţui. E anormal. Cred că vinoveţi sunt guvernanţii. Târâie numai pentru dânşii. Un pensionar care a muncit o viaţă are 700 de lei pensie. Cum să facă faţă acestor scumpiri? Eu am lucrat 23 de ani la Doneţk, la o uzină chimică, care producea pentru nevoile armatei. Un an de lucru ni se calcula ca doi. Deci, la 50 de ani trebuia să ies la pensie. Acum nu mai am dreptul la acei ani, trebui să-mi fac din nou staj, ca să beneficiez de pensie. Am salariu 1000 de lei. Ce pensie voi avea? De râsul lumii!!”

S. Babenco, Criuleni: „Nu am cumpărat euro, că nu am economii. Sunt unicul salariat în familia de 5 persoane. Nu am nici un fel de rezerve. Cum vom face faţă? Am să vând animale, dacă se va întreba motanul, şi pe el îl vând. Nu ştiu cum vom face faţă, dar creştem animale, le vom vinde – asta e valuta forte!”

V. Muruziuc, Criuleni: „Parcă nu suntem blegi, dar când acest guvernator al Băncii Naţionale iese în faţa poporului şi spune că în Moldova este o grămadă de valută, toată lumea are valută, Moldova e plină de valută, eu zic: tu sDSCN3402pune ce rezerve are Banca Naţională, nu spune ce am eu ascuns acasă în borcan! Mizerie! Mai pedanţi decât nemţii nu este popor.Mai atenţi decât diplomaţii în expresii nu sunt persoane. Şi dacă un om care întruchipează aceste două calităţi – Ambasadorul Germaniei – a ieşit la TV moldovenească şi a spus cu text deschis că la modul în care am fost noi furaţi prin bănci ar trebui să ieşim în stradă şi să ne revoltăm. El ne-a chemat deschis să protestăm. Noi suntem vinoveţi, pentru că i-am votat”.

A. Şevciuc, Criuleni: „Mă afectează. Pe linie de serviciu – firmele nu livrează medicamente farmaciilor. Ieri am contactat trei furnizori, care ne-au refuzat. Nu ştim, ce ne aşteaptă. O firmă a spus că ne va livra medicamente, dar o cantitate mizeră. Personal tot mă afectează. Noi închiriem copiilor, care sunt studenţi, un apartament în Chişinău, cu 100 de euro lunar. Când am încheiat contractul erau 1700 de lei, acum – trebuie să cheltuim mult mai mult, căutăm bani cum să facem faţă. Trebuie să-i şi mai alimentăm. Suntem şocaţi”!

G. Mânzat, Criuleni: „Pe toți ne afectează. Chiar şi cu un leu să fie scumpite produsele necesare în fiecare zi, şi tot ni se pare mult. Mi se pare că chestia asta (devalorizarea leului) este inspirată din afara ţării, mi se pare că din Federaţia Rusă. BNM promit vărsări de lichiditate, dar nu este un control peste ei”.

Sondaj: Est-Curier

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *