Soluțiile propuse de deputații Platformei DA pentru susținerea populației și antreprenorilor

Dragi prieteni, Republica Moldova trece acum pentru prima oară printr-o perioadă extrem de dificilă legată de pandemia Covid-19 şi, cu siguranţă, va avea de înfruntat în consecinţă o criză social-economică majoră. Miliarde de lei vor fi pierdute în urma scăderii semnificative a exporturilor și importurilor, a diminuării remitențelor, a sistării activităţii a sute şi chiar mii de întreprinderi, soldată cu intrarea în șomaj a angajaților, a falimentăriii comercianților mici care își desfășoară activitatea în bază de patente.

(Publicitate politică)

PPDA fractiune

Platforma DA reiterează apelul la solidaritate și acțiuni sincronizate ale autorităților, ale societății și mediului de afaceri pentru a depăşi consecinţele stării de urgenţă. Este necesar ca populația să respecte disciplina, recomandările și indicațiile competente ale autorităților statale. Totodată, este nevoie de acțiuni mai responsabile din partea guvernării care, dincolo de PR-ul politic electoral, trebuie să prevină colapsul economic şi să nu reacţioneze doar post-factum, să prezinte un plan de măsuri concrete, menite să atenueze impactul şi consecințele crizei.

Platforma DA salută reacția guvernului la critica constructivă – în special, ultima decizie privind reluarea activității magazinelor agricole și a celor de comercializare a pieselor de schimb, precum și reluarea unor servicii publice de importanță vitală. Evident că doar cu măsuri restrictive și punitive nu vom putea rezolva multiplele probleme apărute în cadrul şi ulterior, în urma crizei.

Totodată, constatăm cu regret întârzierea autorităților privind acordarea de sprijin populației și agenților economici care deja au avut de suferit enorm în rezultatul declarării situației de urgență. Este vital pentru țara noastră ca toate apelurile la solidaritate să nu rămână doar declarații sterile, toată povara economică a crizei fiind transpusă pe umerii cetățenilor și a mediului de afaceri.

Recent Platforma DA a înaintat un set de inițiative legislative privind relaxarea fiscală pentru business, sistarea controalelor de stat, îmbunătățirea condițiilor de creditare și amânarea achitării creditelor curente, stimularea financiară a părinților care sunt nevoiți să stea acasă cu copiii minori după suspendarea forțată a procesului de învățământ etc. Cu regret, guvernarea, susținând verbal multe idei expuse de formațiunea noastră, întărzie cu realizarea multora dintre acestea.

Platforma DA propune, în aceeaşi ordine de idei, un pachet de măsuri importante pentru susținerea populației și a antreprenorilor în condiţiile create. Propunem de urgență reglementarea legislativă a situației privind sistarea activităţii unităților private și publice, cauzate de instaurarea stării de urgență epidemiologică.

În scopul evitării conflictelor interne între patroni și salariați, deseori împuși să-şi ia concediu din cont propriu, Platforma DA propune modificări legislative care ar permite păstrarea salariilor angajaților în perioada staționării. Acestea pot fi achitate în mărime de 1/3 de către angajatori și în proporție de 50 % din bugetul de stat sub formă de indemnizație. Totodată, propunem alocarea indemnizațiilor de incapacitate temporară de muncă deținătorilor de patente de intreprinzător pentru comercializarea cu amănuntul care au pierdut unica sursa de existență după închiderea piețelor.

Evident, momentan nu dispunem de calcule exacte pentru argumentare economică exhaustivă a propunerilor noastre, dar solicităm ca pentru realizarea acestora să fie utilizate mijloacele financiare transferate din Banca Națională în calitate de dividende. Totodată, reiterăm poziția noastră privind adresarea urgentă a autorităților către partenerii externi cu solicitarea asistenței tehnice și financiare.

Dincolo de îndemnuri la responsabilitate şi înăsprirea sancţiunilor şi restricţiilor, aşteptăm ca guvernarea actuală să nu mai acţioneze haotic, să demonstreze ea înseşi prin profesionalism şi exemlul propriu de responsabilizare o atitudine promptă faţă de toate cerinţele imperioase ale momentului şi să nu torpileze propunerile noastre, ci, din contra, să le evalueze, implementându-le, în cel mai serios mod. Împreună, acţionând concertat şi onest, inspirând încredere oamenilor, vom reuşi să facem faţă epidemiei şi să ieşim din criză cu cât mai puţine daune posibile.

Fracțiunea Parlamentară Platforma DA propune soluții pentru cetățenii R. Moldova aflați peste hotare

În situația excepțională în care ne aflăm, deputații din Parlamentul Republicii Moldova sunt contactați mai mult ca de obicei de către cetățenii noștri de peste hotare care sunt în mare dificultate, unii fără serviciu, fără bani și fără modalități de supraviețuire. Disperarea unora e atât de mare încât în mesajele pe care le primesc deputaţii noştri, oamenii spun că-s determinați să-și pună capăt zilelor.
Fracțiunea Parlamentară Platforma DA a avut mai multe discuţii cu reprezentanţii guvernului, inclusiv ai MAE, şi au solicitat prim-ministrului şi ministrului de externe să fie găste soluții pentru:

1. A deschide linii fierbinți de informare atât pentru concetățenii noștri aflați în Republica Moldova, cât și pentru cetățenii noștri aflați peste hotare.

2. A trimite instrucțiuni ambasadelor și consulatelor Republicii Moldova pentru a înregistra prealabil concetățenii noștri aflați peste hotare în vederea localizării acestora și pentru a găsi soluții de a-i ajuta prin două metode: fie prin disponibilizarea unor resurse suplimentare, astfel încât concetățenii noștri să nu ducă lipsă de hrană, medicamente și de strictul necesar sau prin organizarea unor curse pentru a-i readuce acasă pe o parte din conaționalii noștri aflați peste hotare în situații complicate, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție și plasarea acestora în carantină.

3. Disponibilizarea surselor suplimentare în suportul pentru combaterea pandemiei prin rectificări bugetare pe care să le aprobăm în Parlament, înlăturând cheltuielile care merg pentru reparații sau alte genuri de activități, cum ar fi construcții și reabilitări de drumuri. Ceea ce ar permite Guvernului să dispună de surse suplimentare pentru a ajuta cetățenii aflați în dificultate și a lupta împotriva pandemiei.

În acest context, deputaţii Alexandr Slusari şi Dinu Plîngău din numele Fracțiunii Platforma DA au solicitat informații care se referă la existența/inexistența unui plan de acțiuni sau a unor măsuri care ar putea fi întreprinse în vederea protejării și ajutării concetățenilor noștri aflați peste hotare pe care nu putem și nu trebuie să-i abandonăm.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *