CriuleniCulturalEst-Curier

(VIDEO) Simpozionul ”Astra şi Centenarul” a avut loc la Criuleni

Sâmbătă, 31 martie, membrii despărţămintelor Asociaţiunii pentru Cultura şi Literatura Poporului Român (ASTRA) din satele raionului, şi-au dat întâlnire la Criuleni, pentru a marca Centenarul Unirii și a face un scurt bilanț al activităților desfășurate pe parcursul anului trecut. A moderat evenimentul Elena Frumosu, președinta despărțământului ”ASTRA Ioan Sârbu” Criuleni, care a făcut o incursiune în istoria mișcării astriste și a istoriei în general și la faptul că oamenii ar putea transforma istoria în ruine, dar și în fortărețe, din care să poată lipta pentru dezideratul nu numai astrist, dar pentru dezideratul tuturor celor care au știut adevărul și care au luptat pentru reîntregirea neamului.

Astra 0315
Participanţii la Simpozionul „ASTRA şi Centenarul”

Simpozionul a fost dedicat tuturor celor care au trăit cu dorul de România, și printre care este și marele poet, Grigore Vieru, care a cântat limba noastră, neamul nostru mai bine decât oricare, spunea moderatoarea. ”Datoria noastră, dragi prieteni, este să ținem aprinsă candela amintirilor, fiecare la locul nostru. Noi nu suntem unioniști de obiective și de rampe, pentru că nu pe asta se ține un popor. Un popor se ține pe fiecare om aparte convins de ceea ce face el”, spunea Elena  Frumosu în deschiderea evenimentului. A luat cuvânt Svetlana Jitariuc, profesoară de limba română la Liceul Ștefan-cel-Mare și Sfânt din Grigoriopol, cu sediul la Doroțcaia, despre care moderatoarea a spus că este mesagerul dintodeauna astrist din Transnistria, care zi de zi luptă pentru propășirea neamului și culturii românești la locul său de muncă. Svetlana Jitariuc a vorbit despre activitățile pe care le organizează în liceul, exilat de 16 ani la Doroțcaia, unde elevilor le este oferit spațiu pentru a studia limba română. În Grigoriopol nu este TV și radio național, iar ”Capra cu trei iezi” nici în chirilică nu o găsești, spunea profesoara. A vorbit parohul Vasile Pistrui, care a spus că un popor care-și trădează familia, nu este un popor vrednic să trăiască pe acest pământ. Lidia  Frumosu, președintă de onoare a ASTRA ”Ioan Sârbu”, a amintit celor prezenți despre începuturile festivalului de romanță românească ”Petale de trandafir”, scopul căruia dintotdeauna a fost să scoată din anonimat romanța și să promoveze talentele locale. La legătura dintre ASTRA și societatea culturală ”Vasile Militaru” s-a referit ohrinceanca Maria Șalaru. Despre activități specifice astriștilor au vorbit bibliotecarii Zinaida Minciună din Corjova și Alexandru Rusu din Izbiște, care au prezentat cărțile lansate de consătenii lor în 2017, privind istoria satelor respective, Maria Rapcea din Criuleni, care a relatat despre efortul bibliotecii și Astrei de a menține viu, mai bine de 25 de ani, suflul concursului declamatorilor ”Nu noi suntem stăpânii limbii, ci limba e stăpâna noastră”. Petru Chetrușca de la Ratuș a vorbit despre turneul colectivului folcloric pe care-l conduce și cu care a promovat folclorul basarabean la Viișoara, Cluj, Bistrița-Năsăud. Au continuat membrii ansamblului folcloric ”Băștinașii” din Hârtop, care au relatat despre activitățile culturale pe care le-au organizat acasă și în deplasare. Profesoara de pictură şi artă plastică, Lilia Cazacu, a vorbit despre taberele de cultură şi civilizaţie românească, desfăşurate pentru copiii din Basarabia, cu suportul ASTRA, în judeţele din România.

La simpozion s-a și cântat. Au împărțit din talentul lor Jana Gherbovei, Mihai Barbacaru, ex-primar de Bălăbănești, Irina Nicolai, participanți fideli ai festivalului de romanță românească ”Petale de trandafir”. Partiipanții la eveniment au schițat și unele activități de viitor, care rămân a fi în aria de interes a Asociației ASTRA.

S. Cernov

 Imagini video de Gh. Motricală

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button