Siguranţa pe internet, sau cum ne protejăm copiii de abuzuri

În continuarea unei campanii naţionale iniţiate anul trecut, luna curentă Centrul de resurse pentru tineri UNIT, în colaborare cu Biblioteca Publică Orăşenească Criuleni au iniţiat un ciclu de şedinţe de informare pentru copii şi părinţii lor privind siguranţa pe internet, o campanie locală numită „Împreună facem internetul mai bun”.DSCN3392

Deoarece compiuterul sau smartfonul este o jucărie tot mai accesibilă tinerilor şi copiilor din Republica Moldova, iar, potrivit ultimelor date ale Biroului Naţional de Statistică, 75% dintre locuinţele înregistrate în Moldova au conexiune la Internet, a crescut considerabil şi numărul infracţiunilor legate de utilizarea reţelei globale. Printre cele mai grave se numără traficul de persoane, pedofilie, furt de date personale şi utilizarea acestora în scopuri ilicite, etc.

Despre toate acestea organizatorii şedinţelor discută cu copiii, care sunt avertizaţi să nu poarte conversaţii cu oameni necunoscuţi, să nu le accepte prietenia şi, mai cu seamă, să nu accepte să se întâlnească în viaţa reală cu persoanele pe care le-au cunoscut pe internet, şi să anunţe părinţii în cazul în care li s-au făcut asemenea oferte.

Alexandr Godoroja, coordonator de programe IT la „UNIT”, şi Tatiana Cociug, şef serviciu în cadrul BPO Criuleni, i-au îndemnat pe părinţii care au venit la şedinţa din 13 februarie să dicute deschis cu copiii lor despre avantajele şi dezavantajele internetului.

“Pentru a vedea cu cine prieteneşte copilul Dvs, înregistraţi-vă conturi pe aceleaşi reţele pe care le practică şi el, cereţi să vă accepte prietenia şi să puteţi verifica lista de prieteni, iar dacă sunt oameni necunosctuţi, cereţi să-i elimine din listă. Ajutaţi copilul să-ţi seteze profilul ca “privat”, astfel ca să fie vizualizat doar de prieteni, şi niciodată să nu comunice adresa reală de acasă, numărul de telefon”, spunea Alexandr Godoroja. Totodată, părinţii ar trebui să instaleze compiuterul în camera comună, în aşa fel ca să potă verifica ce site-uri obişnuiesc să navigheze odraselel lor, ce imagini vizualizează, ce fel de jocuri descarcă, dar şi să influenţeze durata timpului pe care copiii îl acordă internetului. După cum spunea Alexandr Godoroja, un sondaj efectuat în rândurile elevilor de clasa V-VI dintr-o şcoală din raionul Criuleni, a demonstrat că 50% din elevii chestionaţi (111 la număr) sunt lăsaţi să folosească compiuterul după orele 22.00, când părinţii nu sunt atenţi la ei. Din ei, doar 13 nu au conturi pe nici o reţea de socializare.

Cel mai grav, însă, este faptul că prin intermediul reţelelor de socializare îşi recrutează victime pedofilii. Potrivit ultimilor statistici poliţieneşti, în anul 2014 au fost raportate 7 cazuri de abuz sexual asupra copiilor sau constrângere la abuz. În cinci cazuri pedofilii nu şi-au dus la bun sfârşit intenţiile, dar în 2 cazuri a fost prea târziu să se mai intervină.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *