Sensuri giratorii în Criuleni şi Dubăsarii-Vechi

 Proiectele a două sensuri giratorii în intersecţii au primit avizul consilierilor raionali, la recenta şedinţă, din 6 iunie. Suma de 332 mii 338 lei a fost aprobată de către aleşii raionali pentru achitarea serviciilor Societăţii pe Acţiuni „Intexnauca” din Chişinău, una dintre cele patru firme care au participat la licitaţia anunţată la sfârşitul anului trecut de Consiliul Raional Criuleni pentru achiziţionarea serviciilor de proiectare.

Potrivit lui Vitalie Verebceanu, vice-preşedintele raionului Criuleni, responsabil de domeniul dezvoltare comunitară, un sens giratoriu ar urma să apară în or. Criuleni, la intersecţia străzilor 31 August 1989 şi Ştefan-cel-Mare. Cel de-al doilea sens giratoriu a fost proiectat la intersecţia a două străzi importante în satul Dubăsarii Vechi.

La întrebarea, ce raţionamente au stat la baza construcţiei acestor sensuri giratorii, Vitalie Verebceanu a spus, cu referire la intersecţia din Criuleni, că aceasta ar fi aglomerată în orele de vârf, staţionarea neregulamentară a transportului limitează vizibilitatea pentru şoferi, şi mai cu seamă în acele momente, când în faţa magazinului din preajmă staţionează autobuzul care pleacă spre Chişinău. Întrebat, dacă proiectul a fost consultat cu cetăţenii, vice-preşedintele a spus, că acesta a fost consultat cu consilierii raionali şi cu cei ai oraşului Criuleni, cu administraţia publică Criuleni.

IMG_6391

Intersecţia Ştefan-cel-Mare – 31 August 1989, care urmează să fie dotată cu sens giratoriu.

În urma implementării proiectului, la Criuleni, spun autorii, ar urma să dispară parcăcile neautorizate, inclusiv staţia taximetriştilor, iar o parte din spaţiul necesar urmează să fie luat din contul actualelor trotuare. Trotuarele nu vor dispărea, ci, conform proiectului, vor fi puţin strămutate şi separate de partea carosabilă cu bare de protecţie executate din metal. Proiectul presupune strămutarea unui anumit număr de piloni de electricitate, delimitarea a trei benzi de circulaţie în loc de două pe str. 31 August. Va dispărea şi răzorul cu flori dintre intersecţia dată cu cea bd Biruinţa – Ştefan-cel-Mare.

IMG_6392

Plan schematic al intersecţiei cu sens giratoriu la Criuleni.

 

Primarul Dumitru Simon, contactat de „Est-Curier”, a spus că are o părere pozitivă faţă de reconstrucţia intersecţiei, că ar avea beneficii, în primul rând, pietonii, iar oraşul va câştiga şi pe plan estetic.

Cel de-al doilea sens giratoriu, pentru care Consiliul Raional a achitat proiectarea, urmează să fie amenajat în intersecţia străzilor Ştefan-cel-Mare şi Nicolae Donici din satul Dubăsarii Vechi. Potrivit primarului localităţii, proiectul n-a fost discutat masiv cu cetăţenii, doar cu consilierii locali. „Dacă erau alocaţi primăriei aceşti bani, cred că mai degrabă reparam drumul de acces spre Şcoala Primară, care este vai de capul lui, dar dacă sunt banii consiliului, drumul la fel, al consiliului, putem doar să acceptăm construcţia”, spune primarul Vitalie Casian. În acelaşi timp, edilul recunoaşte, că proiectul ar aduce mai multă siguranţă participanţilor la trafic în acest loc, asta pentru că intersecţia va fi niţel lărgită şi curba va deveni mai lentă. Nu poate fi neglijat nici aspectul estetic, conferit centrului satului, în preajmă fiind situate multe instituţii publice.

IMG_6393

Intersecţie cu sens giratoriu în satul Dubăsarii-Vechi, rl Criuleni.

Funcţionarii nu ne-au putut spune, deocamdată, cât vor costa aceste sensuri giratorii, şi în ce an ar putea fi gata, or, devizele de cheltuieli nu sunt încă executate.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *