Satul Coşniţa a fost în acest an gazda festivalului incluziunii

Peste 250 de copii din raioanele Dubăsari şi Criuleni şi-au unit eforturile pentru a participa la Festivalul regional al incluziunii – „Deschide fereastra spre lume – toţi suntem diferiţi”, ediţia a XI-a.

IMG_7989

Colective de elevi din cca 20 de instituţii de învăţământ din ambele raioane, susţinuţi de cadre didactice de sprijin sau diriginţi, au demonstrat că incluziunea nu este un termen de viitor, ci este în prezent, o realitate asumată în raionul Dubăsari. Scopul festivalului este, de la prima sa ediţie, să fie o scenă pe care, alături de copii sănătoşi, să-şi poată exprima sentimentele şi demonstra aptitudinile şi copiii cu dizabilităţi sau cu cerinţe educaţionale speciale.

Pe data de 29 octombrie, sala Casei raionale de cultură din s. Coşniţa a fost decorată de sărbătoare, iar angajaţii acesteia, care şi-au asumat pregătirile alături de echipa Asociaţiei Obşteşti „Femeia şi Copilul – Protecţie şi Sprijin” (AO „FCPS”), au pus la dispoziţia artiştilor şi oaspeţilor tot echipamentul de care au avut nevoie participanţii pentru a desfăşura un festival de trei ore.

IMG_7936

Victoria Secu, director executiv al AO „FCPS”, în mesajul de salut adresat celor aflaţi în sală, a spus că asociaţia a decis să fie la această ediţie mai aproape de copiii din raionul Dubăsari, de şcolile partenere de aici. Victoria Secu a mai spus, printre altele: „Când am organizat prima ediție, nu ne-am gândit că o să dăiunie acest festival atâția ani. Din 2011, festivalul a ieșit din Criuleni, acesta a devenit regional. Mulțumim tuturor pentru implicare și ajutor la organizare, iar voi, copilași, dacă priviți în jur, observați că sunteți diferiți, dar vă unește faptul că faceți lucruri frumoase și le faceți foarte bine. Pregătiți palmele pentru aplauze, să ajungă pentru toți participanții!”. Primarul de Coşniţa, Alexei Gafeli, spunea că activitățile pe care le desfășoară asociația la nivelul Primăriei Coșnița, sunt necesare în comunitate și pot fi preluate și în alte localități. Larisa Braducean, şefa Direcţiei Învăţământ Tineret şi Sport Dubăsari, a menționat că în raionul Dubăsari educația incluzivă a prins aripi, a adus mulțumiri organizatorilor și conducerii raionului, pentru suportul acordat şi dotarea instituțiilor de învățămînt cu materialele necesare unei educații de calitate. Mesaj de salut din partea administraţiei raionale a lansat Maria Jîmbei, vice-preşedinta raionului Dubăsari.

IMG_8027

Tatiana Lungu, şefa Serviciului de Asistenţă Psihopedagogică Dubăsari, împreună cu echipa serviciului, au colaborat cu instituţiile de învăţământ şi administraţiile publice locale, pentru a oferi posibilitatea deplasării la Coşniţa a grupurilor de copii. Aceştia au cântat, au dansat, au înscenat fragmente din poveşti şi glume, au spus poezii dedicate părinţilor, toamnei, cărţii. Emoţiile au copleşit sala atunci, când în scenă au urcat doi tineri, o fată şi un băiat, în scaune cu rotile, care au dansat un vals împreună cu colectivul de dans modern “Victoria” din Criuleni. Experienţa a fost prima de acest fel din viaţa lor şi datorită faptului că au cerinţe speciale, au avut nevoie de mai multe repetiţii, dar ambii au spus că satisfacţia a meritat efortul.  Copiii au aplaudat şi au urcat în scenă alături de interpreta Aura şi fiicele sale, invitatele festivalului, care au degajat şi mai mult atmosfera. La festival a venit cu o expoziţie de lucrări proprii, grupul de autoreprezentanţi susţinuţi de Asociaţia de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina, raionul Orhei.

Festivalul s-a desfăşurat cu susţinerea financiară a partenerilor suedezi, SOIR Moldova, în cadrul proiectului “Incluziunea şcolară şi socială a copiilor cu dizabilităţi”, implementat de către AO “FCPS”.

S. Cernov

În imagini: secvenţe de la eveniment

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *