Sărbătoare care ne dă aripi şi speranţe

La Criuleni, cea de-a 24 aniversare de la declararea independenţei Republicii Moldova a demarat cu vernisarea unei ample expoziţii, pusă la cale de meşterii populari din raion.

P1120337

 

Dis-de- dimineaţă criulenenii, dar şi oaspeţii veniţi de prin alte localităţi, s-au grăbit să contempleze lucrările, prezentate şi de această dată de harnicele şi iscusitele meşteriţe, Natalia Tricolici şi Natalia Cangea, Parascovia Munteanu, Lilia Soltan, Alexandra Culava, cioplitorul în lemn Victor Pelin, pictorii Mihai Şerbu şi Iurie Grajdian. Surpriza momentului a fost prezenţa la eveniment a sculptorului în lemn, Anatolie Butucel din s. Micleşti.

P1120329

În cadrul deschiderii oficiale a festivităţii, cu un cuvânt de felicitare din partea preşedintelui raionului, Iurie Andriuţă, adresat celor prezenţi, a venit Oleg Ogor, vice-preşedinte al raionului în care, printre altele, se spunea: “Acum 24 de ani am fost martori oculari în Piaţa Marii Adunări Naţionale din oraşul Chişinău, când cu sufletul la gură ascultam textul Declaraţiei de independenţă a ţării, dat citirii de maiestrul Ion Ungureanu. Participanţi activi ai acelor evenimente fiind, ne străduim azi să transmitem generaţiilor în creştere suflul acelor clipe istorice, încrederea şi speranţa că visul secular al moldovenilor de a se rupe din mrejele unuia dintre cele mai mari imperii, de a trăi în linişte şi bunăstare în marea familie a ţărilor Uniunii Europene, se va îndeplini.

-        Este adevărat, – a spus în continuare Oleg Ogor – mai sunt încă multe probleme de soluţionat la acest capitol, dar cu eforturi comune, prin multă muncă asiduă şi perseverenţă, vom reuşi. Progresele înregistrate de Guvernarea pro europeană pe parcursul anilor 2013-2014, ce ţin de parafarea şi semnarea acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, sunt cele mai elocvente exemple în acest sens.

P1120353

 

Şi Sergiu Sârbu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a enumărat succesele, înregistrate de puterea de la Chişinău în ultimii ani, promiţând că problemele existente, provocate în mare parte de unii “prieteni” din afara ţării vor fi soluţionate pe parcurs. Referindu-se la evenimentele planificate de partidele de opoziţie, şi nu numai, în viitorul cel mai apropiat, înaltul demnitar a declarat: “Cu părere de rău astăzi sunt forţe, care vor cu  orice preţ să distabilizeze situaţia social-politică din ţară şi chiar să pună sub semnul întrebării existenţa Republicii Moldova ca stat…”.

 

În faţa celor prezenţi, marea lor majoritate elevi, poliţişti şi funcţionari publici, au venit cu cuvinte de felicitare Einar Valbaum, deputat în Parlamentul Republicii Estoniene şi primarul de Criuleni, Dumitru Simon.

Sărbătoarea a culminat cu un program muzical, pregătit şi prezentat de artiştii Centrului de Cultură şi Tineret “Grigore Sârbu”.

Text şi fotografii de Gh. Motricală

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *