Redeschisă, după şapte luni

Vineri, 26 iunie, copiii de la grădiniţa “Spicuşor” din Criuleni au fost invitaţi să deschidă cu cheiţa fermecată uşile edificiului renovat. Directoarea grădiniţei, Ludmila Batrâncea, i-a anunţat că de luni, 29 iunie, instituţia va lucra în regim deplin, după ce 7 luni de zile copiii au fost nevoiţi fie să stea acasă cu buneii, dacă îi au, fie să caute posibilitate de a frecventa alte grădiniţe, inclusiv în localităţile vecine. 

DSCN4065

“Mulţumim Guvernului României, care a alocat pentru grădiniţa noastră 1 mln 40 mii de lei, bani din care au fost total renovate sistemul de canalizare, sistemul de încălzire, blocurile sanitare şi boxele alimentare din grupe, spălătoria, blocul alimentar central. Exprimăm sincere mulţumiri pentru aceşti bani, care ne-au fost de un mare folos”, – a spus Ludmila Batrâncea. Totodată dumneaei a mulţumit pentru sisţinere administraţiei publice locale, pentru că au acceptat alocarea din soldul disponibil a 211 mii lei necesari pentru renovarea pardoselilor pe coridoare.

În continuare Ludmila Batrâncea a menţionat contribuţia Consiliului Raional în valoare de 50 de mii, bani care au acoperit necesităţile de reparaţie a tavanului din coridoarele grădiniţei, aceştia nefiind prevăzuţi în proiectul iniţial, ca şi pardoselile din galerii.

Colectivul instituţiei a fost acel, care a muncit de rând cu constructorii şi au adus în bună ordine instituţia după reparaţie, nu însă fără aportul părinţilor, care au contribuit cu braţe de muncă şi bani pentru tapete, dar şi pentru renovări în sala muzicală. “Sincere mulţumiri, dragi părinţi, pentru participarea foarte activă, pentru susţinerea, inclusiv financiară, pentru încrederea pe care aţi avut-o că vom gestiona donaţiile dumneavoastră transparent şi eficient. Ştim cu toţii că e datoria statului să ne finanţeze educaţia copiilor, să ne dea surse sufieciente să avem o grădiniţă modernă, dar, din păcate, încă nu putem renunţa la ajutorul dumneavoastră!”, – a spus Ludmila Batrâncea. Directoarea a anunţat, că următoarea investiţie destinată grădiniţei “Spicuşor” este în valoare de 300 de mii de lei, bani alocaţi de Fondul de Inbvestiţii Sociale din Moldova, din care vor fi termoizolaţi pereţii instituţiei şi aceasta va căpăta un aspect estetic mai agreabil.DSCN4049

Primarul Vitalie Onişciuc şi-a cerut scuze de la părinţi, pentru disconfortul creat pe parcursul a jumătate de an, dar a menţionat că grădiniţa este amenajată bine şi copiii vor avea condiţii decente de educaţie, condiţii obţinute cu muncă multă şi sudoare şi care trebuie păstrate. Vitalie Onişciuc a mulţumit conducerii grădiniţei, educatorilor, dădacelor, părinţilor pentru aport la finalizarea lucrărilor, Guvernului României şi preşedintelui raionului Criuleni. La fel şi Valentina Guzun, specialist principal în Direcţia Educaţie Criuleni, a confirmat că reparaţiile la care a fost supusă grădiniţa au pus capăt multor probleme ale instituţiei.

Iurie Andriuţă, antreprenorul care a executat lucrările, salutând pe cei prezenţi, i-a mulţumit dnei Ludmila pentru că prima dată în 30 de ani de când locuieşte în Criuleni, a fost numit “băştinaş”. Iurie Andriuţă a adresat felicitări tuturor criulenenilor şi a spus că cerinţele grădiniţei sunt mult mai mari decât posibilităţile financiare ale autorităţilor, dar că pe viitor aceasta ar putea deveni una amenajată la cel mai înalt nivel.

DSCN4044

Părintele Vasile Pistrui a spus că dumnealui are cea mai mare tangenţă cu grădiniţa – un gard comun, şi că ştie pe de rost toate cântecele lor, le şi cântă uneori împreună cu copiii pe care îi crede cea mai mare bogăţie a omului. După partea festivă, împreună cu un sobor de preoţi, Părintele Vasile a sfinţit lucrarea constructorilor şi încăperile renovate, pentru binele material, şi pentru sănătatea sufletească a celor care-i calcă pragul.

“Ne-a fost foarte greu fără grădiniţă – mărturiseşte Elena, bunica unui copil, – însă când mergeam şi vedeam, în virtutea serviciului, cum sunt alte grădiniţe, ce condiţii oferă, îmi era jale de copiii noştri. Acum, iată, mulţumită gurvernului altei ţări, avem şi noi o grădiniţă salubră”.

Picii din grupa pregătitoare le-au arătat oaspeţilor cât de pregătiţi sunt pentru şcoală, oferindu-le un mic concert, răsplătiţi fiind de aplauzele celor prezenţi. Apropo, pentru a nu le ştirbi din emoţii, directoarea a anunţat că grupele pregătitoare vor mai frecventa grădiniţa o lună, ca să aibă şi ei ocazia să pregătească şi să serbeze tradiţionalul “bal de absolvire” al picilor – “Adio, grădiniţă!”

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *