Râşcovenii au expus în biserică bucate pascale

În Săptămâna Luminată, răşcovenii au consemnat printr-o expoziţie de bucate pascale ziua de naştere a satului lor.

 100_6535

La 14 aprilie satul de sub geana Codrului a împlinit 580 de ani de la prima documentare. A doua zi de Paşti, biserica din sat a devenit locul unde gospodinele au expus bucatele pe care le pregătesc pentru cei dragi şi cu ocazia sărbătorii Învierii.

Ecaterina Sadovnic ne-a spus că prin părţile locului, bucate tradiţionale sunt cozonacul şi pasca, ouăle, şunca, carnea la cuptor sau friptura, răciturile şi neapărat borşul scăzut, despre care sătenii spun simplu că „îi deschide la stomac”. Bucatele au fost aşezate pe prosoape şi feţe de masă croşetate şi brodate – meşteşug specific femeilor din partea locului, însoţite de icoane, inclusiv icoane brodate în mărgele de elevele Diana Bolduratu şi Renata Cebotari. Râşcovenii, după ce au admirat expoziţia, au servit din bucate, au cinstit de sănătate câte un păhărel cu vin, femeile au făcut schimb de reţete. Parohul Tudor Spatari a susţinut cu bucurie iniţiativa enoriaşilor.

Liuba Goncear, Valentina Sadovnic, Ecaterina Bugneac, Mariana Cebotari, dar şi multe alte femei din sat au amenajat mesele, iar ansamblul folcloric „Doina Codrului” a bucurat sătenii cu un recital de cântece pascale.

„La anul viitor am vrea să vină la noi în sat festivalul cântecului pascal „Hristos a Înviat”. Noi nu avem o casă de cultură, dar avem o biserică mare şi credem că ar fi minunat să se desfăşoare şi la noi acest festival – e lângă codru, e o frumuseţe rară satul nostru”, a spus Ecaterina Sadovnic.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *