Răni necicatrizate, amintiri ce încă dor

După 26 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan amintirile celor peste 140 de criuleneni, forţaţi să lupte în acel război de răstrişte, încă mai dor.

Vinerea trecută, însoţiţi de reprezentanţii primăriei, dar şi ai Consiliului raional (V. Onişciuc, primarul de Criuleni, D. Urîtu, vice preşeP1120050dintele raionului Criuleni, A. Lupaşco, preşedintele filialei Criuleni a Uniunii republicane  a Veteranilor războiului din Afganistan, aceştia s-au adunat în preajma plăcii comemorative din centrul or. Criuleni unde şi-au amintit de anii de tinereţii, mutilaţi de luptele crâncene şi căliţi de încrederea şi speranţa de a-şi revedea părinţii şi meleagul natal. Nu le-a fost sortit tuturor să trăiască acele clipe de revedere cu oamenii dragi şi apropiaţi, șase criuleneni  au căzut în lupte, luând cu ei în morminte crezul că şi-au jertfit vieţile pentru o cauză nobilă şi sfânta datorie faţă de patrie…

Au trecut 26 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan şi doar părinţii, camarazii de luptă, rămaşi ca prin minune în viaţă, conştientizează cu adevărat momentele dificile prin care le-a fost dat să treacă ostașilor internaționaliști, pierderile irecuperabile ale celor plecaţi prea devreme la ceruri fără a reuşi să se realizeze în plan familial şi profesional. Statul care i-a aruncat în pârjolul războiului străin nu mai este, dar o dată în an tinerii care și-au pierdut sănătatea în acel măcel, și părinții cărora acel război le-a furat copiii, primesc un omagiu din partea autorităților locale.

P1120054

Ajutorul social de a câte 1000 de lei pentru invalizii şi rudele persoanelor decedate pe câmpul de luptă din Afganistan, alocat de statul Republica Moldova cu acest prilej, vine să soluţioneze unele  probleme financiare cu care se confruntă, nu, însă, să cicatrizeze şi rănile sângerânde de atâta amar de timp.

Despre aceasta vorbeau între ei participanţii la evenimentul de comemorare, urmat de o masă de pomenire pentru care Consiliul raional Criuleni a alocat circa 10000 de lei.

Gh. Motricală

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *