Persistă riscul acaparării ilegale a terenurilor de după traseul Râbniţa-Tiraspol

La 6 decembrie, curent, în incinta Consiliului raional Dubăsari a avut loc şedinţa de lucru în cadrul căreia a fost pusă în discuţie problema actualizării mecanismului de înregistrare provizorie a persoanelor fizice şi juridice care prelucrează terenurile agricole după traseul Râbniţa – Tiraspol. La ea au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei centrale, colaboratori ai Consiliului raional Dubăsari, primarii localităţilor Cocieri, Doroţcaia, Pârâta, viceprimarul comunei Coşniţa, inginerii cadastrali din primăriile Cocieri, Molovata Nouă, agenţi economici, gospodării ţărăneşti şi persoane fizice, deţinători ai terenurilor agricole după traseul Râbniţa – Tiraspol.

Necesitatea convocării acestei întâlniri a fost condiţionată de intensificarea piedicilor apărute din partea autorităţilor neconstituţionale ale rmn, impuse deţinătorilor acestor terenuri la prelucrarea lor. Încă din vară a pornit procesul de reînregistrare a deţinătorilor de terenuri existenţi sau înregistrarea noilor deţinători de terenuri, apăruţi în urma tranzacţiilor de vânzare-cumpărare, donaţiilor, schimb, arendă, etc.

Direcţia agricultură şi cadastru a sistematizat toată informaţia şi actele necesare pentru înregistrarea deţinătorilor de terenuri şi le-a transmis administraţiei de la Dubăsari, însă, aceştia tergiversează soluţionarea problemei, înaintând noi condiţii inventate peste noapte. Solicitarea localnicilor adresată şefilor de la Chişinău a fost ca ultimii să se implice cât mai repede posibil în redresarea situaţiei, care poate fi scăpată de sub control. Or, există riscul ca unele terenuri să fie acaparate de către autorităţile nelegale.

Participanţii la şedinţă au mai solicitat convocarea în viitorul cel mai apropiat a organelor abilitate pentru concretizarea cerinţelor punctului 3 din mecanismul de înregistrare provizorie a persoanelor fizice şi juridice, implicate fără voia lor în acest conflict, ce vizează condiţiile şi actele necesare pentru înregistrarea sau reînregistrarea terenurilor din subordine.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *