Provocaţi să discute despre drepturile omului, toleranţă şi diversitate

Un grup numeros de elevi ai Liceului Teoretic Măgdăceşti, profil real şi umanist, au participat la o discuţie privind drepturile şi libertăţile omului, toleranţa şi diversitatea.

img_2842

Dumitru Russu, expert, Coaliția Nediscriminare (stânga).

În debutul discuţiei, Dumitru Russu, jurist şi expert în cadrul Coaliţiei Nediscriminare, a provocat elevii la discuţie, propunându-le să enumere principalele drepturi de care beneficiază cetăţenii ţării noastre. După ce au nominalizat câteva drepturi, trainerul a pornit un film, din care elevii au aflat, că de fapt, lista drepturilor omului este formată din 30 de drepturi, care se conţin şi în declaraţia universală a drepturilor omului. “Când vorbim de drepturile omului, mă refer la ceea, ce trebuie voi să cereţi de la stat. Oriunde eşti născut, indiferent cine eşti, tu au drepturi”, accentua Dumitru Russu. În continuare expertul a provocat elevii să discute despre cazuri concrete când persoanele se simt lezate în drepturi, discriminate, excluse, şi le-a dat soluţii concrete cum pot aceştia să probeze cazurile de discriminare, de lezare a drepturilor sau de îngrădire a libertăţilor.

Ion Mazur, coordonator de proiect în cadrul Asociaţiei Presei Independente, a prezentat oportunităţile pe care le pot folosi elevii din Măgdăceşti, de vârsta liceului, şi anume, că îşi pot valorifica cunoştinţele în materie de drepturi prin participarea la un concurs de eseuri la această temă.  Cele mai interesante dintre acestea vor fi publicate în ziarul sau pe pagina web a instituţiei de învăţământ şi trimise în adresa juriului selectat de API din rândul experţilor media şi ai drepturilor omului. În urma evaluării, autorii celor mai bune eseuri vor fi premiaţi cu premii importante și diplome în cadrul unei festivităţi organizate în luna decembrie la Chișinău. Pedagogii responsabili de organizarea concursului de eseuri vor fi invitați la eveniment și vor primi, la solicitare, documente confirmative despre implicare în această activitate.

img_2834

Ion Mazur (dreapta), coordonator de proiect API, le vorbește liceenilor despre scopul și oportunitățile pe care proiectul le oferă participanții la discuție.

Activitatea a fost organizată de către Asociaţia Presei Independente (API) în parteneriat cu experţii Coaliţiei Nediscriminare şi ziarul „Est-Curier”, în cadrul proiectului „Promovarea toleranţei şi diversităţii în societate cu eforturile comune ale jurnaliştilor şi a elevilor de liceu”, implementat de API cu suportul financiar al Civil Rights Defenders.

S. Cernov

În imagine: discuţie la Măgdăceşti, 28 septembrie, 2016.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *