Primul BCIS în zona de securitate

La 9 iulie, la Coşniţa, Dubăsari, a fost inaugurat oficial primul în zona de securitate Birou Comun de Informaţii şi Servicii (BCIS). Acesta a fost creat cu asistenţa financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu PNUD şi UN Women, a proiectului „Sporirea abilitării economice a femeilor din localităţile rurale de pe ambele maluri ale Nistrului”.

DSCN2356

Investiţia în crearea acestui birou se cifrează la 16 mii 214 euro, iar biroul reuneşte prestatori de servicii din sectorul public, privat şi neguvernamental, pentru ca împreună să ofere oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului informaţii şi servicii calitative. Biroul şi-a început activitatea câteva luni în urmă, şi în acest răstimp aproximativ 130 de cetăţeni din raionul Dubăsari, inclusiv cca 80 de femei, au beneficat de ajutorul specialiştilor în rezolvarea diferitor probleme, care ţin de domeniul protecţiei sociale, angajării în câmpul muncii, cadastru.

Prezent la inaugurarea biroului, Pirkka Tapiola, şeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, s-a arătat interesat în ce măsură activitatea biroului va facilita accesul oamenilor la servicii publice, odată ce pe uşa acestuia este scris că el funcţionează o zi în săptămâna, pe parcursul a trei ore.

Maria Jîmbei, vice-preşedintele raionului Dubăsari, a informat: “De două ori pe lună specialiştii formează o echipă comună şi se deplasează în fiecare primărie din raionul Dubăsari, pentru a da posibilitate şi cetăţenilor care nu se pot deplasa în centrul raional să beneficieze de serviciile funcţionarilor. Aceştia sunt persoanele în etate, persoanele cu dizabilităţi, mamele care au adus recent pe lume prunci şi nu se pot deplasa, cetăţeni cu venituri reduse, care nu-şi pot achita călătoria până la Coşniţa”.

„Este primul birou de acest fel inaugurat în zona de securitate. Următoarele Birouri Comune de Informaţii şi Servicii în zona de securitate îşi vor începe lucrul la Criuleni şi la Rezina. Un birou similar a fost înfiinţat, în cadrul altui program, în Anenii Noi. Ne dorim să beneficieze de serviciile acestui birou cât mai multe femei, ca să valorificăm beneficiile implicării femeilor în activitatea economică şi socială. Din păcate, mai persistă stereotipurile referitoare la rolul şi locul femeii în societate. Suntem convinşi că femeile sunt un potenţial enorm al societăţii care trebuie valorificat la maxim. Peste 60 de procente din absolvenţii instituţiilor de învăţământ sunt femei, acest potenţial ar trebui folosit la maxim”, a spus Alexandru Stratulat, coordonator în cadrul PNUD Moldova.

BCIS va avea sediul în casa de cultură din s. Coşniţa, renovată recent cu suportul Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *